Truer med atomangrep om Nord-Korea «provoseres»

Kim Jong-un sier at Nord-Korea ikke vil nøle med å gjennomføre atomangrep om det blir «provosert med kjernevåpen». Sør-Korea og landets allierte ber om dialog.

Kim Jong-un. Foto: Korean Central News Agency/Korea News Service via AP.
Kim Jong-un. Foto: Korean Central News Agency/Korea News Service via AP. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kims utspill kommer etter et møte mellom Sør-Korea og USA forrige uke der de to landene diskuterte bruk av atomvåpen til avskrekking om det bryter ut krig med Nord-Korea.

På møtets agenda var blant annet «atom- og strategiplanlegging», og landene understreket at ethvert angrep med kjernevåpen mot USA eller Sør-Korea vil medføre slutten på Kims regime.

Ifølge Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå KCNA har Kim instruert militæret til å «ikke nøle med å gjennomføre et atomangrep når fienden provoserer oss med kjernevåpen».

Kort tid etterpå oppfordrer USA, Sør-Korea og Japan i en felles uttalelse Nord-Korea til å stanse med «ytterligere provokasjoner og godta vår oppfordring til å delta i reell dialog uten forbehold».

De tre landene har styrket forsvarssamarbeidet i møte med en rekordhyppige nordkoreanske rakettester dette året. Tirsdag aktiverte de et system for å dele informasjon i sanntid om Nord-Koreas rakettoppskytinger.

Dagen før testet Nord-Korea sin kraftigste rakett, den interkontinentale ballistiske raketten Hwasong-18.

(©NTB)