Tror plagiatsakene vil florere: - Disse sakene peker på noe større

Professor i sosialantropologi Thomas Hylland Eriksen tror plagiatsakene vil florere så lenge folk tar mastergrad av strategiske årsaker, ikke av nysgjerrighet.

Thomas Hylland Eriksen mener en mastergrad er blitt måten å framstå vellykket på i dagens samfunn – også for Ap-politikere. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Thomas Hylland Eriksen mener en mastergrad er blitt måten å framstå vellykket på i dagens samfunn – også for Ap-politikere. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

Professor tror plagiatsakene vil florereID: 18605987NTB

– Disse sakene peker på noe større: mastersyken, tanken om at om du skal komme deg noen vei i samfunnet, må du ha en mastergrad, sier Thomas Hylland Eriksen til Klassekampen.

Han peker på at om man leser en artikkel om en innvandrer som klarer seg bra, er det aldri en taxisjåfør eller en rørlegger, men en person med høy utdanning og gode karakterer som løftes fram.

– I vårt likhetsfokuserte samfunn burde det være en kilde til bekymring, sier Eriksen.

Han mener vi ser den samme utviklingen i politikken.

– Tidligere var det status for en Ap-politiker å ha erfaring fra industrien og fra gølvet. Det samme gjaldt Sp, det talte positivt å ha erfaring fra landbruk og ha skitt under neglene, påpeker han.

(©NTB)