Tror en grundigere vurdering av Kongsberg-drapsmannen ville vist at han var farlig

Statsforvalteren mener at voldsrisikoen hos Espen Andersen Bråthen kunne vært bedre avdekket hvis det hadde blitt gjort en grundigere vurdering.

Espen Andersen Bråthen drepte fem mennesker i Kongsberg i fjor høst. Foto: Skjermdump fra video/ NTB
Espen Andersen Bråthen drepte fem mennesker i Kongsberg i fjor høst. Foto: Skjermdump fra video/ NTB Vis mer
Publisert

Det er «…grunn til å tro at en grundigere voldsrisikovurdering ville ha frembragt opplysninger som ville vist at pasienten utgjorde en «nærliggende og alvorlig fare for andres liv eller helse».»

Det skriver Statsforvalteren i Oslo og Viken i sitt tilsyn av oppfølgingen Espen Andersen Bråthen har fått fra helsevesenet, ifølge Laagendalsposten og Drammens Tidende.

I fjor høst drepte Bråthen fem mennesker i Kongsberg. Onsdag starter rettssaken der det er varslet at påtalemyndigheten vil be om at han dømmes til tvungent psykisk helsevern.

Dokumenter og informasjon de to avisene har fått, viser at helsevesenet for flere år siden advarte om høy voldsrisiko hos Bråthen, men at de de senere årene har vurdert risikoen til å være lav eller moderat. Bråthen har fått diagnosen paranoid schizofreni.

I 2018 mente PST at det var en risiko for at Bråthen kunne begå et «lavskala angrep med enkle virkemidler i Norge». I tiden etter truet han med å drepe flere mennesker, før han i fjor høst gjennomførte et slikt angrep som PST hadde advart mot.

Klinikkoverlege Sondre Sperle Engebretsen hos Klinikk for psykisk helse og rus i Vestre Viken helseforetak sier at deres analyse viser det samme som Statsforvalteren påpeker.

– Vi må bli bedre når det kommer til vurdering av voldsrisiko. Det kom nye retningslinjer i 2018, og vi må følge dem mer nøyaktig. Samtidig er det viktig å understreke at metoden voldsrisikovurdering ikke er perfekt. Selv når alt gjøres nøyaktig etter boka vil man ikke kunne forutsi alle tilfeller av vold, sier han.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer