Statsepidemiolog Anders Tegnell tror coronaviruset kom til Sverige langt tidligere enn først antatt. Foto: Janerik Henriksson / TT / NTB scanpix
Statsepidemiolog Anders Tegnell tror coronaviruset kom til Sverige langt tidligere enn først antatt. Foto: Janerik Henriksson / TT / NTB scanpix Vis mer

Tror coronaviruset kom til Sverige i november

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell tror de første tilfellene av coronasmitte kom til landet alt i fjor høst.

Publisert

– Trolig var enkelte personer i Sverige smittet med coronaviruset alt i november. Men det er ikke aktuelt å kartlegge tilfellene bakover, sier Tegnell.

– Dette er ikke noe vi vil belaste helsevesenet med, sier han.

I Frankrike ble det påvist smitte hos en mann 27. desember, fire dager før Kina meldte om det første smittetilfellet. Da var det alt smittede personer også i Sverige, tror Tegnell.

– Det var ikke spredning utenfor Wuhan før vi senere oppdaget det i Europa. Men jeg tror at man kan finne enkelte tilfeller blant reisende som var i Wuhan i november-desember. Det virker ikke usannsynlig, men veldig naturlig, sier han.

Tegnell mener at man bør forsøke å ta rede på hvordan viruset fikk spre seg i Kina og hvordan det oppførte seg i begynnelsen av smitteforløpet, om det ble overført fra ett eneste dyr til ett menneske, eller om det i lengre tid fikk spre seg blant en gruppe mennesker.

– Det er ikke mange ganger vi har kunnet spore smittespredning av helt nye virus fra dyr til mennesker. Vi har ikke mye kunnskap om hvordan dette skjer i virkeligheten, sier Tegnell.

– Det ville ha vært verdifullt for å se om man kan beskytte seg mot en slik utvikling i framtida, sier den svenske statsepidemiologen.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.