Tror coronaviruset kom til Sverige i november

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell tror de første tilfellene av coronasmitte kom til landet alt i fjor høst.

Statsepidemiolog Anders Tegnell tror coronaviruset kom til Sverige langt tidligere enn først antatt. Foto: Janerik Henriksson / TT / NTB scanpix
Statsepidemiolog Anders Tegnell tror coronaviruset kom til Sverige langt tidligere enn først antatt. Foto: Janerik Henriksson / TT / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Trolig var enkelte personer i Sverige smittet med coronaviruset alt i november. Men det er ikke aktuelt å kartlegge tilfellene bakover, sier Tegnell.

– Dette er ikke noe vi vil belaste helsevesenet med, sier han.

I Frankrike ble det påvist smitte hos en mann 27. desember, fire dager før Kina meldte om det første smittetilfellet. Da var det alt smittede personer også i Sverige, tror Tegnell.

– Det var ikke spredning utenfor Wuhan før vi senere oppdaget det i Europa. Men jeg tror at man kan finne enkelte tilfeller blant reisende som var i Wuhan i november-desember. Det virker ikke usannsynlig, men veldig naturlig, sier han.

Tegnell mener at man bør forsøke å ta rede på hvordan viruset fikk spre seg i Kina og hvordan det oppførte seg i begynnelsen av smitteforløpet, om det ble overført fra ett eneste dyr til ett menneske, eller om det i lengre tid fikk spre seg blant en gruppe mennesker.

– Det er ikke mange ganger vi har kunnet spore smittespredning av helt nye virus fra dyr til mennesker. Vi har ikke mye kunnskap om hvordan dette skjer i virkeligheten, sier Tegnell.

– Det ville ha vært verdifullt for å se om man kan beskytte seg mot en slik utvikling i framtida, sier den svenske statsepidemiologen.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer