Trekker seg helt fra politikken etter barnevernssakene

Byrådsleder Roger Valhammer (Ap) trekker seg i kjølvannet av barnevernssakene i Bergen. Han ønsker ikke å komme tilbake og tar heller ikke gjenvalg.

Trekker seg helt fra politikken etter barnevernssakene
Publisert

Det ble klart på en pressekonferanse fredag kveld.

– Vi står her i kveld på grunn av en liten sju år gammel gutt som ble mishandlet av sin egen far og bundet fast i sin egen seng her i byen vår. Han ble liggende, han ble liggende for lenge, sa Valhammer innledningsvis.

Han trakk også fram saken med to søsken som «falt mellom sprekkene», som aldri har fått gått på skolen eller vært hos tannlegen. Et av barna, en 17-åring, endte opp underernært på Haukeland sykehus.

– De skulle blitt sett før, de skulle blitt fanget opp før, og det skulle fått hjelp lenger før, sa han.

Tar det fulle ansvaret

– Disse sakene er så grove og så grusomme at noen må stå til ansvar. Jeg har og tar ansvaret for det som har skjedd. Når jeg tar dette ansvaret, vil jeg ta det helt, sa byrådslederen.

Valhammer ønsker altså ikke å stille til gjenvalg til neste høst.

– Jeg ønsker å ta det politiske ansvaret. Jeg ønsker derfor ikke å gå på igjen. Jeg tror ikke barnevernet i Bergen er tjent med at vi kaster hverandre etter tur, sa han.

Byrådslederen har dessuten ikke støtte i bystyret lenger. Det ble klart torsdag kveld etter at også Senterpartiet ville støtte et forslaget om mistillit.

Fremskrittspartiet, Høyre og Rødt hadde fra før varslet at de ville stemme for mistillit. Til sammen ville 37 av bystyrets 67 medlemmer stemme for forslaget.

Har beklaget

Tidligere denne uken beklaget Valhammer til barna på vegne av byrådet for det som hadde skjedd. Det gjorde han etter at barnevernssjefen i Bergen, Alette Hilton Knudsen, mandag varslet at hun går av.

Under et møtet i forretningsutvalget tirsdag, som ble strømmet, opplyste Valhammer at flere tiltak iverksettes i barnevernstjenesten i Bergen, blant annet et felles byomfattende mottak for bekymringsmeldinger.

Det er også foreslått en stor omstrukturering, der man går fra fire bydelsvise barnevern til ett sentralt.

Setter krisestab

Tidligere fredag satte barnevernsbyråd Katrine Nødtvedt krisestab etter funn av feil og avvik i barnevernstjenesten i Bergen. Bakgrunnen var at flere avvik blitt kjent hos barnevernet.

– Situasjonen er dypt alvorlig, og det kreves en omfattende innsats fremover. Vi innfører nå så raskt som mulig ordningen med felles mottak, en rekke strakstiltak er innført, og offentligheten har stor interesse for denne saken, sier byråd Katrine Nødtvedt i en pressemelding.

Avvikene går tilbake til 2020 og gjelder fristbrudd på avviksmeldinger, ifølge Bergensavisen. Den eldste meldingen er fra 2020 og har ikke blitt behandlet før nå.

Ifølge Nødtvedt er ikke dette meldinger som tilsier at det er behov for akutt hjelp.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer