Trekker eventyrbok etter reaksjoner på jøde-fremstilling

Gyldendal trekker en barnebok med eventyr etter å ha fått kritikk for å videreformidle gamle, antisemittiske stereotyper.

Mats Tangestuen, faglig leder ved Jødisk Museum i Oslo, reagerte kraftig på hvordan en jøde blir framstilt i Den store boka med eventyr. Nå har Gyldendal trukket boken. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB
Mats Tangestuen, faglig leder ved Jødisk Museum i Oslo, reagerte kraftig på hvordan en jøde blir framstilt i Den store boka med eventyr. Nå har Gyldendal trukket boken. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Vis mer
Publisert

Det er boken «Den store boka med eventyr» som nå trekkes tilbake, skriver Vårt Land. Årsaken er en beskrivelse av en jøde i eventyret Aladdin og tryllelampen, som blant annet blir omtalt som en svindler.

– Dette kobler seg til antisemittiske stereotypier som har blitt tegnet i flere hundre år, om jøden som en sleip bedrager, sier Mats Tangestuen, faglig leder ved Jødisk Museum i Oslo.

Gyldendal forlag sier de har stoppet salget av boken etter at de ble gjort oppmerksomme på en eldre oversettelse av det gamle eventyret – og at de på ingen måte kan stå inne for teksten.

– Vi ønsker å beklage til dem som har hatt ubehagelige opplevelser knyttet til denne teksten. Vi skulle ha oppdaget dette selv, og vi går nå gjennom våre rutiner på nytt og vil sørge for en gjennomgang av andre eventyrbøker, sier Knudsen.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer