Treff på mer enn 25 markører i DNA-beviset i Tengs-saken: - Høres mye ut

Gulating lagmannsrett skriver at det er treff på mer enn 25 markører i DNA-beviset mot mannen som er siktet for drapet på Birgitte Tengs i 1995.

Gulating lagmannsrett skriver at det er treff på mer enn 25 markører i DNA-beviset mot mannen som er siktet for drapet på Birgitte Tengs i 1995.
Gulating lagmannsrett skriver at det er treff på mer enn 25 markører i DNA-beviset mot mannen som er siktet for drapet på Birgitte Tengs i 1995. Vis mer
Publisert

Lagmannsretten skriver i fengslingskjennelsen ifølge Stavanger Aftenblad at det er treff på flere Y-markører enn det Universitetet i Oslo vanligvis tester for. Det er snakk om 25 markører.

Det er strid om hvor sterkt et slikt bevis er, ettersom Y-markører først og fremst brukes som utelukkelsesbevis, altså for å slå fast at en person ikke har noe med saken å gjøre.

– Treff på 25 markører høres mye ut, sier Arvid Heiberg, professor emeritus ved Universitetet i Bergen, til Aftenbladet.

– Når man skal analysere DNA på Y-kromosomet, har man et sett med markører for å vise variasjonen i en befolkning, i dette tilfellet den norske. Jeg vil tro at det ligger i rapporten fra Østerrike hva treff på så mange markører betyr i dette tilfellet. Men til slutt er det domstolen som skal vurdere bevisene, sier Heiberg.

Mannen i 50-årene som er siktet for drapet, nekter straffskyld. Hans forsvarer Stian Kristensen sier at det ikke dreier seg om et tradisjonelt DNA-bevis.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer