Tre ukrainske atomkraftverk tilbake på strømnettet

Alle de tre atomkraftverkene som fortsatt er under ukrainsk kontroll, er nå igjen koblet til strømnettet, opplyser Ukrainas energidepartement.

De tre atomkraftverkene under ukrainsk kontroll er koblet til strømnettet igjen. De skal levere strøm til befolkningen fra torsdag kveld. Foto: Andrew Kravchenko / AP / NTB
De tre atomkraftverkene under ukrainsk kontroll er koblet til strømnettet igjen. De skal levere strøm til befolkningen fra torsdag kveld. Foto: Andrew Kravchenko / AP / NTB Vis mer
Publisert

Russiske rakettangrep onsdag utløste den automatiske nedstengningsprosedyren. Nedkjøling av de radioaktive elementene krever tilkobling til strømnettet.

– Etter gårsdagens massive beskyting har arbeidere ved energiverket klart å sikre strømforsyningen og koble de tre atomkraftverkene til nettet i morgentimene, opplyser departementet i sosiale medier.

De tre atomkraftverkene skal etter planen kunne levere strøm til innbyggerne fra torsdag kveld.

To tredeler av Kyiv fortsatt uten strøm

Over to tredeler av Ukrainas hovedstad Kyiv er torsdag morgen fortsatt uten strøm etter russiske angrep dagen før.

Mange av byens innbyggere er også uten vann etter de kraftigste russiske rakettangrepene på landets infrastruktur hittil i den ni måneder lange krigen, melder Reuters.

Hovedstaden var et av de fremste målene for angrepene på elnettet som har ført til strømbrudd i store deler av landet.

Mange steder har det også vært nødvendig med planlagte strømbrudd for å spare på strømmen og gjøre reparasjoner mulig før vinteren setter inn for fullt. Torsdag morgen er det nesten 4 minusgrader i Kyiv.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sa onsdag til FNs sikkerhetsråd at Russland forsøker å fryse landet til underkastelse.

(©NTB)

Mer om