Tre terrordømt i dag: Disse 12 er tatt for IS-tilknytning i Norge

Tirsdag ble tre av dem dømt, men saken ankes til Høyesterett.

Tre terrordømt i dag: Disse 12 er tatt for IS-tilknytning i Norge
(upublisert) Opprettet


For første gang tar norske domstoler stilling i en sak som gjelder forbudet mot å delta i og støtte en terrororganisasjon.


Ifølge den såkalte terrorparagrafen, Straffelovens paragraf 147 d kan man straffes med seks års fengsel hvis man «danner, deltar i, rekrutterer medlemmer eller yter økonomisk eller annen materiell støtte til en terrororganisasjon».


8. mai i fjor ble tre menn dømt etter denne paragrafen, men saken ble anket til lagmannsretten.

Tirsdag falt dommen, og de tre tiltalte, en norsksomalier på 31, og to norskalbanere på 29 og 25 år, ble på nytt dømt.

Dette er de 12 mennene som er siktet, eller dømt for deltagelse eller støtte til terrorgruppen IS i Syria: 1. 31-åring, 26-åring og 29-åring: Dømt etter terrorparagrafen tirsdag


  To norskalbanere og en norsksomalier ble tirsdag dømt etter den såkalte terrorparagrafen, i Borgarting lagmannsrett.

  Norsksomaliske Djibril Bashir (31), skal ha kjempet med våpen for IS i Syria. Dømt til fire år og seks måneders fengsel.

  Norskalbanske Visar Avdyli (26), skal ha kjøpt «stridsutstyr» som skulle sendes den nå avdøde broren i Syria. Han var også tiltalt for besittelse av ulovlige våpen og for å ha hatt dem med seg i bilen. Dømt til åtte måneders fengsel.

  Norskalbanske Valon Avdyli (29). Skal ha kjempet med våpen for IS. Skal også ha kjøpt «stridsutstyr» som skulle sendes til broren, som nå er drept, i Syria. Dømt til fire år og ni måneder i fengsel.

  29-åringen anker dommen, skriver NTB. De andre tar betenkningstid.


 2. 24-åring: Terrordømt, anket dommen, men trakk anken


  13. juli 2015 ble Ishaq Ahmed (24) dømt i Oslo tingrett til åtte års fengsel for å ha deltatt i, kjempet for og støttet Den islamske staten (IS) og Nusrafronten i Syria. Han anket saken, men i november trakk han anken.

  Forsvarer Thomas Randby uttalte til NRK at han fortsatt mente dommen var feil, men at han likevel trekker anken.

  – Grunnen er terrorangrepet i Paris. Han stiller spørsmål ved om det i det hele tatt er mulig, under de rådende forhold, å få en rettferdig rettergang, uttalte advokat Randby.


 3. 45-åring: Poserte med våpen i Syria


  I fjor sommer ble en 45-åring fra Fredrikstad, med pakistansk bakgrunn, siktet for deltagelse i IS høsten 2014.

  Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener den terrorsiktede familiefaren (45) kan knyttes til terrorgruppen Islamsk stat (IS) gjennom et Facebook-bilde hvor 45-åringen poserer med våpen i Syria, skriver VG.


 4. 22-åring: Reiste sammen med 45-åringen


  En 22 år gammel norsk-tsjetsjener fra Oslo ble siktet sammen med 45-åringen, skriver VG.  Disse to skal ha reist sammen, men 22-åringen kom hjem senere enn Fredrikstadmannen.


 5. 18-åring: Pågrepet på flyplass i Sverige


  En norsk 18-åring fra Oslo ble pågrepet på Landvetter flyplass i Göteborg i juni. 18-åringen er siktet for å ville slutte seg til terrororganisasjonen IS.
  Med på kjøreturen til flyplassen var en fra filmteamet til Ulrik Imtiaz Rolfsen, som laget film om islamistmiljøet i Norge.

  PST beslagla videopptakene fra turen, men Høyesterett kom frem til at de likevel ikke fikk se opptakene. Kildevernet ble veid og funnet tyngre enn PSTs ønske, skriver NRK.


 6. 23-åring: Har erkjent tilknytning til IS


  En norsk-somalisk 23-åring ble siktet for tilknytning til IS i august. Han skal først ha blitt pågrepet av tyrkisk politi, og så sendt ut av landet.

  PST stod og ventet på ham da kan ankom Norge i juli, ifølge VG.

  I avhør med politiet har han erkjent at har vært tilsluttet terrorgruppen Islamsk stat.


 7. 23-åring: Ble siktet og løslatt


  13. oktober ble en 23 år gammel norsk-eritreer pågrepet av tyrkisk politi, i grenseområdene mellom Syria og Tyrkia. Han ble siktet og varetekstfengslet, men nektet straffskyld, skriver NRK.

  Han ble løslatt etter fire uker i varetekt, fordi PST mente at bevisene ikke kunne anses som tilstrekkelige for å begrunne at det er skjellig grunn til mistanke, skriver VG.


 8. 23-åring: Terrorsiktet og uttransportert til Polen


  En 23 år gammel polsk mann siktet for terror, ble uttransportert til Polen i november.

  PST mener mannen deltok i terrorhandlinger i Syria i perioden mars 2014 til april 2015, mens mannen selv hevder at målet med reisen var å tilegne seg muslimsk lære, skriver VG.

  Mannen ble sendt ut mot sin vilje. Forsvareren til 23-åringen, John Christian Elden, vil bringe vedtaket om utsendelsen inn for retten, med mål om at Norge må hente mannen tilbake.


 9. 26-åring og 31-åring: Pågrepet i november


  En 26-åring med bosnisk bakgrunn ble pågrepet av PST på Gardermoen i november, og siktet for tilknytning til IS, skriver NRK. Han ble pågrepet da han kom tilbake fra Tyrkia, Syrias naboland.

  En annen person ble pågrepet på Østlandet samme uke, og siktet for tilknytning til IS i Syria, skriver Aftenposten. Begge skal være fra Drammen, ifølge VG.Legg til sol_no på SnapChat

 
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer