Tre små barn drept i masseskytingen i Texas

En tre år gammel gutt og hans foreldre samt to små søstre var blant ofrene for masseskytingen på et kjøpesenter ved Dallas i Texas i helgen.

Minnestedet for dem som ble drept i masseskytingen utenfor Dallas i helgen. Foto: Tony Gutierrez / AP / NTB
Minnestedet for dem som ble drept i masseskytingen utenfor Dallas i helgen. Foto: Tony Gutierrez / AP / NTB Vis mer
Publisert

Åtte mennesker ble drept da en 33 år gammel mann åpnet ild mot tilfeldige mennesker i Allen Premium Outlets lørdag. Flere av de sårede er fortsatt innlagt på sykehus.

Etterforskningen tyder på at den mistenkte gjerningsmannen, som ble drept av politiet, hadde koblinger til høyreekstreme organisasjoner.

Amerikansk politi har nå offentliggjort identiteten til ofrene, og oversikten viser at flere av dem hadde asiatisk og latinamerikansk bakgrunn.

Seksåring mistet foreldre og lillebror

Det yngste offeret var tre år gamle James Cho, som ble drept sammen med sine foreldre. James' seks år gamle bror ble såret, men overlevde. Familien hadde sørkoreanske røtter.

Et oversiktsbilde av minnestedet og kjøpesenteret der åtte mennesker, blant dem tre små barn, ble drept lørdag. Foto: Tony Gutierrez / AP / NTB
Et oversiktsbilde av minnestedet og kjøpesenteret der åtte mennesker, blant dem tre små barn, ble drept lørdag. Foto: Tony Gutierrez / AP / NTB Vis mer

To søstre som gikk i andre og fjerde klasse – Daniela og Sofia Mendoza – ble også drept. Moren deres ble kritisk såret og er innlagt på sykehus.

En 27 år gammel ingeniør fra India er også på listen over de drepte, samt en 20-åring som jobbet som sikkerhetsvakt på kjøpesenteret.

Det siste offeret som ble identifisert, var en 32 år gammel mann fra Dallas.

Angrepet skjedde i Allen, som er en av de mest flerkulturelle forstedene i Dallas-området.

Høyreekstrem ideologi

Under angrepet hadde den mistenkte gjerningsmannen – Mauricio Garcia – på seg uniformslignende klær og et merke med bokstavene RWDS, en forkortelse for «Right Wing Death Squad».

Merket er populært i høyreekstreme grupperinger.

Utenfor kjøpesenteret er det laget et minnested for ofrene. Her har flere stanset for å vise ofrene den siste ære. Foto: Tony Gutierrez / AP / NTB
Utenfor kjøpesenteret er det laget et minnested for ofrene. Her har flere stanset for å vise ofrene den siste ære. Foto: Tony Gutierrez / AP / NTB Vis mer

Politiet saumfarer nå sporene som han har etterlatt seg i sosiale medier.

Innlegg som Garcia har delt i sosiale medier, tyder dessuten på at han var opptatt av nazistisk ideologi, hvit makt-bevegelsen, våpen og masseskytinger.

Mye av aktiviteten har foregått på en konto på en russisk plattform kalt Odnoklassniki.

– Kan ikke fikses av psykolog

Et innlegg som ble publisert samme dag som masseskytingen, inneholder sitater fra TV-serien «South Park» og andre filmer og TV-programmer, noe som tyder på at han også hadde psykiske problemer, ifølge CNN.

Utenfor kjøpesenteret er det laget et minnested for ofrene. Her har flere stanset for å vise ofrene den siste ære. Foto: Tony Gutierrez / AP / NTB
Utenfor kjøpesenteret er det laget et minnested for ofrene. Her har flere stanset for å vise ofrene den siste ære. Foto: Tony Gutierrez / AP / NTB Vis mer

– Selv om jeg hadde gått til en psykolog, så ville de ikke greid å fikse hva som nå enn er galt med meg. I tillegg er det helvetes dyrt, lyder teksten.

Kontoen inneholder også bilder av Garcia i bar overkropp med et stort hakekors tatovert på brystet.

En SUV smadrer inn gjennom ruta under en podcast i Texas, USA. Video: AP. Reporter: Magnus Paus/Dagbladet Vis mer

Garcia ble sparket fra militæret i 2008 etter bare tre måneders opplæring på grunn av mentale problemer, ifølge en ikke navngitt kilde i det amerikanske forsvaret.

På det travleste

I midten av april la Garcia ut bilder av en butikk i nærheten av der han startet angrepet. Det kan tyde på at han har planlagt angrepet i ukevis.

Andre funn tyder på at Garcia hadde gjort søk for å finne ut når kjøpesenteret ville være på sitt travleste. Angrepet ble gjennomført lørdag ettermiddag lokal tid, da mange familier var ute og handlet.

En bolig som knyttes til Mauricio Garcia, som ble drept av politiet etter masseskytingen. Foto: Tony Gutierrez / AP / NTB
En bolig som knyttes til Mauricio Garcia, som ble drept av politiet etter masseskytingen. Foto: Tony Gutierrez / AP / NTB Vis mer

Det var New York Times som først meldte om kontoen på det russiske mediet, og ektheten er senere blitt identifisert av Bellingcat.

(©NTB)

Mer om