Tre personer tiltalt for omfattende økonomisk kriminalitet i Bergen

To menn og en kvinne er tiltalt i en av de aller største økonomisakene som noen gang er blitt etterforsket av politiet i Bergen.

Publisert
Sist oppdatert

Politiet mener utbyttet i saken dreier seg om 25 millioner kroner, og at de tre over ti år har hatt flere millioner kroner i svart omsetning i en rekke aksjeselskap. Pengene har de tiltalte fått inn på egne og nære familiemedlemmers private bankkonti.

– Pengene er deretter hvitvasket og investert i eiendom. I tillegg omfatter tiltalen bankbedragerier, dokumentfalsk, NAV-bedrageri og omfattende overtredelser av regnskapslovgivningen, sier statsadvokat Rudolf Christoffersen.

Erkjenner delvis straffskyld

Advokatene Jørgen Riple, Einar Råen og Ivar Abrahamsen er oppnevnt som forsvarere for de tre tiltalte. Til TV 2 sier Riple at hans klient erkjenner delvis straffskyld. De tre tiltalte risikerer tolv års fengsel.

– Vi var klare over at det kom til å bli en omfattende tiltale. Det vi reagerer på, er det varslede inndragningskravet på 19 millioner kroner. Det var betydelig høyere enn vi hadde forventet, sier advokaten.

Advokat Einar Råen representerer kvinnen i saken. Hun har vært i mange og lange avhør, sier forsvareren til Bergens Tidende.

– Hun har forklart seg om tingene hun har kjennskap til. Hun har ikke en oppfatning om at hun har gjort noe galt, men ser etter å ha blitt foreholdt informasjon at det kan ha vært noen uheldige disposisjoner, sier han.

Ti år

Påtalemyndigheten vurderer å legge ned påstand om inndragning av totalt rundt 25 millioner kroner. Dette inkluderer også verdistigning på eiendommer som er kjøpt og/eller pusset opp med midler fra straffbar virksomhet.

Politiet mener virksomheten pågikk i rundt ti år før det ble oppdaget av Skatteetaten og meldt til politiet, som høsten 2019 startet etterforskning.

– Saken illustrerer dessverre også svikt i kontrollsystemene når det er mulig å eie og drive aksjeselskap med millionomsetning og en rekke ansatte, samtidig som øverste sjef i selskapet mottar dagpenger fra Nav, sier Christoffersen.

Hovedforhandling i saken er berammet til høsten 2023. Det er satt av 60 rettsdager til saken.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer