Menighets-medlemmer tiltalt

Tre personer fra Knutby-menigheten tiltalt for mishandling og seksuell utnytting

Svensk påtalemyndighet har tatt ut tiltale mot tre medlemmer fra den tidligere Knutby-menigheten for mishandling og seksuell utnytting mot åtte personer.

Illustrasjon: Birgitta Schölander / SCANPI
Illustrasjon: Birgitta Schölander / SCANPI Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Åsa Waldau, kalt «Kristi brud», er blant de tiltalte. Den tidligere pastoren er tiltalt for flere tilfeller av mishandling.

I tillegg er to menn tiltalt. Den ene skal ifølge tiltalen ha slått en annen person, dratt vedkommende på bakken, dratt ham i håret og tvunget ham til å krype.

Den andre er tiltalt for å ha seksuelt utnyttet en person som sto i en tillitsforhold til ham. Personen var en jente i øvre tenårene.

Ifølge tiltalen, som ble kunngjort onsdag, eksisterte det en «straffende voldskultur» i forsamlingen mellom 2013 og 2016, og religion og vold skal ha blitt brukt som maktmidler.

Knutby-menigheten sto for 15 år siden i sentrum for en av Sveriges mest omtalte kriminalsaker. I januar 2004 ble Alexandra Fossmo, kona til den norskættede pastoren Helge Fossmo, funnet drept. I tillegg ble Daniel Linde forsøkt drept.

Pastor Fossmo ble dømt til livsvarig fengsel for å ha bestilt drapet på kona. Drapet ble begått av parets tidligere barnepike Sara Svensson, som ble dømt til tvungent psykisk helsevern. Svensson og Fossmo ble også funnet skyldige i drapsforsøk på Linde, som var ektemannen til Fossmos elskerinne.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer