Presidentvalget i USA 2020

Tre konspirasjoner om valgfusk som viste seg ikke å stemme

I tillegg til Donald Trumps påstander om at valget blir stjålet fra ham, har det florert en rekke udokumenterte påstander om presidentvalget på nettet.

En valgarbeider går gjennom stemmesedler i Atlanta. Det har sirkulert flere rykter om valgfusk, men de mest utbredte konspirasjonene er blitt motbevist. Foto: Brynn Anderson/AP/NTB
En valgarbeider går gjennom stemmesedler i Atlanta. Det har sirkulert flere rykter om valgfusk, men de mest utbredte konspirasjonene er blitt motbevist. Foto: Brynn Anderson/AP/NTB Vis mer
Publisert

Donald Trump har hevdet at valget er en svindel, og at det blir stjålet fra ham. Samtidig har han erklært seg selv som vinner i flere delstater som ennå ikke er avgjort, og i Michigan der Biden har vunnet, og han påstår det har blitt jukset.

Stortingsrepresentant for FrP, Christian Tybring-Gjedde, reagerer på talen Donald Trump holdt i Det hvite hus. Vis mer

I tillegg til presidentens påstander har særlig disse tre fått oppmerksomhet på nettet:

Biden-byks i Michigan

Flere undret seg da Joe Biden plutselig fikk 138.000 nye stemmer i Michigan onsdag morgen, og det spredte seg raskt anklager om valgfusk i sosiale medier.

– Så mens alle sov, og etter at alle hadde dratt hjem, fant Demokratene i Michigan på magisk vis 138.399 stemmer, og alle disse gikk magisk nok til Biden? skrev en Twitter-bruker.

Meldingen ble delt av flere, men det viste seg å være en menneskelig feil som lå bak Biden-bykset. Valgmyndighetene i Michigan-fylket Shiawassee forklarer at en ansatt tastet feil.

– Jeg la på en ekstra null ved et uhell, sier Caroline Wilson, som jobber med å telle stemmer i Shiawassee, og som registrerte 153.710 stemmer for Biden i stedet for de 15.371 hun skulle registrere.

– Med en gang det ble oppdaget, ble det rettet opp. Antakelig innen 20 minutter. Så jeg er forbløffet over hvor fort dette spredte seg, sier Wilson.

#SharpieGate

En påstand om valgfusk som spredte seg som ild i tørt gress på Twitter, gikk under navnet «SharpieGate». Der ble det hevdet at velgere i Arizona ble bedt om å bruke tusjer for å markere sin stemme, og at det gjorde stemmene ugyldige.

– Valgarbeiderne tok pennene fra velgerne og tvang dem til å bruke tusjer. Tusjer trekker gjennom. Alle stemmene som ble markert med tusjer, var uleselige, skrev en Facebook-bruker.

Det ble også lastet opp en video der det ble hevdet at velgere som skulle stemme på Donald Trump, ble tildelt tusjer, og at stemmesedlene dermed ble ugyldige.

Men valgmyndighetene i Arizona forsikrer at bruk av tusj for å markere stemmer ikke gjør stemmesedlene ugyldige, og at velgere kunne ha med sin egen penn om de ønsket det.

– Viktig: Hvis du stemte i dag, vil stemmen din telles, uansett hva slags penn du brukte, selv en tusj, skrev administrasjonssjef Katie Hobbs i Arizona på Twitter.

For mange velgere i Wisconsin?

Flere brukere på sosiale medier hevdet at det totale antallet som stemte i Wisconsin, overskred antallet registrerte velgere.

– Wisconsin melder om en valgdeltakelse på 101 prosent. 3.170.206 stemmer er talt opp. 3.129.000 velgere er registrert, het det i en av meldingene som ble lagt ut.

Men denne, og flere lignende meldinger, brukte gamle og utdaterte tall for antall registrerte velgere i delstaten. Ifølge valgmyndighetene var tallet for registrerte velgere 3.684.726 to dager før valget, og det har trolig steget ytterligere siden da.

– I Wisconsin kan man registrere seg på valgdagen. Vanligvis registrerer flere hundre tusen mennesker seg på valgdagen, sier Reid Magney, en informasjonsarbeider i valgkommisjonen i Wisconsin.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer