Tre hjelpeorganisasjoner trekker seg fra Afghanistan etter Talibans kvinnenekt

Tre utenlandske hjelpeorganisasjoner trekker seg fra Afghanistan etter at det ble kjent at Taliban vil nekte dem å ha kvinnelige medarbeidere.

Siden Taliban tok over makten i Afghanistan i 2021 har jenter og kvinners rettigheter i landet blitt betydelig innskrenket. Arkivfoto: Ebrahim Noroozi / AP / NTB
Siden Taliban tok over makten i Afghanistan i 2021 har jenter og kvinners rettigheter i landet blitt betydelig innskrenket. Arkivfoto: Ebrahim Noroozi / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hjelpeorganisasjonene Redd Barna, Flyktninghjelpen og Care sier beslutningen fra Taliban-regimet hindrer dem i å nå barn, kvinner og menn i desperat nød i Afghanistan, og at de derfor ser seg nødt til å suspendere sitt arbeid i landet inntil videre.

– Mens vi får klarhet i denne kunngjøringen, suspenderer vi vårt arbeid i Afghanistan. Vi krever at menn og kvinner kan fortsette å yte vår livreddende bistand på lik linje, heter det i en felles uttalelse fra de tre organisasjonene.

Taliban ga lørdag alle ikke-statlige organisasjoner ordre om ikke å la kvinnelige ansatte komme på jobb. Det gjelder både utenlandske og afghanske organisasjoner, kommer det fram i et offisielt brev fra Afghanistans næringsdepartement.

Store konsekvenser

FN har advart at beslutningen om å nekte kvinnelige bistandsarbeidere vil gå hard ut over humanitært arbeid i Afghanistan.

Bistandsorganisasjoner sier at kvinnelige arbeidere er særlig viktige i Afghanistan, der regler og skikker i stor grad hindrer at mannlige arbeidere får gitt nødhjelp til kvinnelige mottakere.

Bistandsprogrammer som blir benyttet av flere millioner afghanere blir satt i fare på et tidspunkt der mer enn halvparten av befolkningen er avhengige av humanitærhjelp.

Fordømmelse

Taliban grep igjen makten i Afghanistan i august 2021, da vestlige styrker gjorde alvor av de lenge utsatte planene om å trekke seg ut. Bevegelsen hadde forrige gang makten i landet fra 1996 til den ble styrtet av en allianse av USA-støttede krigsherrer i 2001.

I denne perioden ble menneskerettigheter og folks friheter grovt krenket. Det gikk særlig hardt utover kvinnene. Denne gangen lovet representanter for Taliban at det skulle bli annerledes, men den siste tiden har en rekke restriksjoner blitt innført for kvinner i landet.

Det nye forbudet kommer bare noen dager etter at Taliban beordret landets universiteter til ikke lenger å undervise kvinner. Dette har blitt møtt med fordømmelse fra verdenssamfunnet og har også utløst protester i Afghanistan.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer