Tre frifunnet i Danmark for trusler mot Mette Frederiksen

I januar hengte tre menn opp en dukke av Danmarks statsminister Mette Frederiksen med teksten «Hun må og skal avlives». Nå er de frifunnet for trusler.

Dukken skulle forestille Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / NTB
Dukken skulle forestille Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

Trioen ble frifunnet i en domstol i København, til jubel fra tilhørerne. Det er foreløpig ikke klart om påtalemyndigheten vil anke. Det må i så fall gjøres innen to uker. Hvis dommen blir stående, varsler de tre mennene erstatningskrav.

– Jeg kan si allerede nå at den opprinnelige siktelsen er så grov at jeg mener man skal ha dobbel erstatning, sier forsvarsadvokat Ulrik Sjølin.

De tre mennene ble først siktet etter en alvorlig lovparagraf om statskupp, men etter hvert ble det gjort til en tiltale om trusler mot en offentlig ansatt. De satt varetektsfengslet i åtte uker.

De tre mennene ga onsdag uttrykk for stor lettelse etter frifinnelsen.

– Det blir vanskelig å tørke av smilet resten av dagen. La oss si det sånn, sier en av dem, tatovøren Carsten Nicolaisen.

23. januar i fjor hengte de tre opp en dukke med bilde av Mette Frederiksen opp under en demonstrasjon mot koronarestriksjoner i den danske hovedstaden. Rundt halsen til dukken hang et skilt med teksten «Hun må og skal avlives». Påtalemyndigheten mener dukken framsto som hengt i en galge.

En av de tre mennene forklarte at teksten var en henvisning til avgjørelsen om å avlive alle mink i Danmark, som var blitt tatt i november året før. En annen mente dukken måtte henges opp etter nakken av praktiske hensyn. Retten valgte blant annet å legge vekt på at «avlive» er et uttrykk som generelt brukes om dyr, ikke mennesker.

Senere på kvelden ble dukken satt i brann, men både aktor og dommer er enige i at den ikke ble brent ned av de tre mennene.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer