Tre døde med salmonella i Danmark

33 personer i alderen 2 til 92 år har fått salmonella i Danmark etter å ha spist kosttilskudd fra Husk, opplyser Statens Serum institutt (SSI). Tre er døde.

Publisert

19 personer har vært innlagt etter å ha spist det aktuelle kosttilskuddet, «Husk Psyllium-frøskaller», som inntas i kapsler.

Selskapet Orkla Care har tilbakekalt både dette produktet og kosttilskuddet «Husk Psyllium Mavebalance Basic», som også er kapsler.

De tre som døde med salmonella, var fra før syke, og det er derfor vanskelig å si hva som var dødsårsaken, påpeker SSI.

De fleste som er blitt syke, har spist kapslene med frøskaller, mens de syke barna er smittet av familiemedlemmer som har inntatt dem. Det opplyser SSI-epidemiolog Luise Müller.

– Det er et alvorlig og stort utbrudd med mange syke, sier hun.

Müller oppfordrer alle til å sjekke om de har noen av de aktuelle produktene hjemme hos seg. SSI er bekymret for at det er flere som har blitt syke uten at helsemyndighetene vet om det.

– Når vi ser en stor andel døde i dette utbruddet, er det fordi at dette er et naturlegemiddel som blant annet tas av folk som i forveien er sårbare, sier Müller.

Det er SSI som sammen med det danske legemiddelverket og mattilsynet gransker salmonella-utbruddet. Felles for de syke var at de hadde spist frøskallene.

I Norge ble det mandag kjent at Orkla Health trekker tilbake kosttilskuddet Husk Magebalanse fiber Basic grunnet mulig risiko for salmonella.

Forbrukere som har kjøpt produktet med det aktuelle batch-nummeret, bes om å kaste det, skriver Mattilsynet.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer