Trafikk igjen fra russisk side over Storskog torsdag morgen

Det er trafikk fra russisk side over grenseovergangen på Storskog torsdag morgen.

Russiske biler på vei over grensa til Norge torsdag morgen. Foto: Lise Åserud / NTB
Russiske biler på vei over grensa til Norge torsdag morgen. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

Onsdag varslet politiet at trafikken hadde stoppet opp fra russisk side. Grensa åpnet klokka 8 torsdag. En time seinere hadde det kommet seks-sju russiske biler over grensa. Det er imidlertid ikke samme storinnrykket av unge russiske menn som det har vært de siste dagene.

Det har versert rykter i uavhengige russiske medier om at grensene vil bli stengt for menn i mobiliseringsalder.

– Det må vi ta en vurdering på hvis det faktisk blir stengt. Nå kom det nettopp tre biler fra Russland, så det er tydeligvis ikke stengt ennå, sa grensekommissær Jens-Arne Høilund til NTB i 8.30-tida.

– Ingen informasjon fra Russland

Norsk politi vil i løpet av dagen kunne si noe om hvem det er som kommer over grensa nå. Selv om det kommer russere over grensa, kan det ha skjedd en endring på russisk side som gjør at unge menn i mobiliseringsalder blir stoppet.

Torsdag morgen er det heller ingen trafikk av russiske minibusser fra norsk side inn i Russland, slik det har vært de siste dagene. Minibussene har kjørt tomme ut av Norge, og fulle inn i landet igjen.

Høilund sier at de ikke har fått noen informasjon fra Russland om en eventuell stenging eller begrensning av grensetrafikken. Grensekommissæren sier at dialogen med Russland for øvrig fortsetter som normalt.

– Det betyr at de avtalene som vi har med Russland, de fungerer som de har gjort i all tid. Grenseovergangen er åpen, så de som har papirene sine i orden, slipper inn i landet som vanlig. Hva som skjer på russisk side, blir bare spekulasjoner fra vår side, sier Høilund.

– Umulig å bli i Russland

De siste dagene har det kommet godt over 400 russere over grensa hver dag. Det er i stor grad unge menn. Bybildet i Kirkenes like ved grensa – der russiske og norske skilt står side om side – er preget av mange unge russiske menn.

NTB møtte en av dem onsdag.

– Jeg dro på grunn av Putin. På grunn av krigen og på grunn av mobiliseringen, sier Dmitrij Krylov, som er dokumentarfilmfotograf.

– Jeg ventet i det lengste, men til slutt hadde jeg ikke noe valg. Det var umulig å bli i Russland nå, sier Krylov.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer