Tosifret inflasjon i Storbritannia

Inflasjonen fortsetter å stige i Storbritannia. I juli lå den årlige prisveksten på 10,1 prosent, ifølge nye tall.

En bilfører studerer bensinprisen på en bensinstasjon i London i begynnelsen av juni. Høy prisvekst har bidratt til det som i Storbritannia kalles levekostnadskrisen. Foto: Frank Augstein / AP / NTB
En bilfører studerer bensinprisen på en bensinstasjon i London i begynnelsen av juni. Høy prisvekst har bidratt til det som i Storbritannia kalles levekostnadskrisen. Foto: Frank Augstein / AP / NTB Vis mer
Publisert

De ble lagt fram av det britiske statistiske sentralbyrået onsdag. I juni lå inflasjonen på 9,4 prosent.

Forrige gang det var tosifret inflasjon i Storbritannia, var i 1982, ifølge BBC.

Økende priser på mat og drikkevarer bidrar til den kraftige økningen i konsumprisindeksen. Prisene på mat og drikkevarer uten alkohol har steget 12,7 prosent i løpet av et år.

Det siste året har inflasjonen steget til høye nivåer over store deler av verden. Noen av de viktigste årsakene er Ukraina-krigen, høy offentlig pengebruk under pandemien og «flaskehalser» i økonomien da samfunnet ble gjenåpnet.

I Storbritannia har den høye prisveksten bidratt til det som kalles levekostnadskrisen.

For å bremse inflasjonen ble den britiske renten satt opp med 0,5 prosentpoeng til 1,75 prosent i begynnelsen av august – det største rentehoppet på nesten 30 år.

Senere i år venter den britiske sentralbanken en kombinasjon av fallende bruttonasjonalprodukt og fortsatt høy inflasjon. Arbeidsledigheten i Storbritannia er imidlertid fortsatt lav.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer