Vis mer

Torturerte, trampet i hjel og sendte tusenvis til gasskamre: Dette er Hitlers kvinner

De er ansvarlige for noen av nazistenes mest brutale mord.

(upublisert) Opprettet


Av rundt 55.000 vakter som jobbet i konsentrasjonsleirer under andre verdenskrig, var omlag 3.700 kvinner. De flørtet med SS-soldater, hadde på seg rosa undertøy og drev egen frisørsalong. Men bak den rosa skyen var de kvinnelige vaktene noen av de ondeste.

SOL spesial er en historie i to deler:
Del 2: Nazistene trodde de slapp unna etter krigen, så dukket nazijegerne opp

Nazi-kvinnene har ikke blitt like mye omtalt om mennene, selv om historiene viser at de var minst like brutale.

De sparket, pisket, bestemte hvilke barn som skulle dø først, og pinte fanger til døde. Mange ble også seksuelt tilfredsstilt av å se uskyldige mennesker lide.

Her er historiene om kvinnene som elsket å torturere, pine og drepe for Hitler. 

Ilse Koch


(FOTO: NTB Scanpix/ Wikimedia Commons)

Ilse Koch var en av de mest beryktede vaktene på Buchenwald konsentrasjonsleir. Hun var kjent for å ha en grusom og sadistisk oppførsel, som de innsatte fryktet daglig.

En av hennes skremmemetoder var at hun red gjennom leiren på den sorte hesten sin, for så å piske de som ga henne oppmerksomhet. Men dette var ikke det eneste grufulle hun gjorde.

Det gikk rykter om at Koch hadde en grusom hobby: Hun skal ha laget lamper og hansker av huden til de innsatte. Fangene ble angivelig flådd, og hun likte særlig de med flotte tatoveringer. 

Ifølge Side3 skal hun også ha ydmyket og undertrykt fangene ved å tvinge dem til å ha sex med hverandre.

I 1936 giftet hun seg med leirkommandanten av Buchenwald, Karl Otto Koch. Sammen fikk de en sønn, som skal ha begått selvmord like etter krigen. Det ryktes også at ekteparet dekorerte middagsbordet med hodeskallene fra de drepte fangene.

Etter andre verdenskrig valgte mange SS-soldater og vakter å leve i skjul. Den forhatte kvinnen var ikke en av dem. Koch levde et normalt liv fram til i 1947, da hun ble arrestert for krigsforbrytelsene sine.

Hun ble stilt for retten, hvor hun ble funnet skyldig i mord og dømt til livstid fengsel. I retten ble det derimot ikke funnet noen bevist for at Kochs lamper faktisk var laget av menneskehud. I boka «Lucius D. Clay, an American Life» hevder forfatter Jean Edward Smith at lampene derimot besto av geiteskinn.

I Aichach fengsel ble Koch gravid og fødte sønnen, Uwe, som umiddelbart ble tatt fra henne. Da han som 19-åring fant ut hvem moren hans egentlig var, begynte han å besøke den dømte krigsforbryteren i fengsel.

Koch begikk selvmord i 1967. Hun var da 60 år gammel.

Irma Grese


(FOTO: NTB Scanpix)

Det var den rene ondskapen som gjorde Irma Grese til en av de aller mest beryktede kvinnene av de nazistiske krigsforbryterne.

Hun ble født i Wrechen i Tyskland 7. oktober 1923. Som 19-åring ga hun opp sykehus-karrieren og ble vakt på Ravensbrück konsentrasjonsleir. Grese steg raskt i gradene, og det tok knappe seks måneder før hun ble Senior SS-Supervisor med ansvar for 30.000 kvinner.

Hun gikk under navnet «det vakre udyret», skriver Side3. Med sine store, svarte støvler marsjerte hun rundt i Auschwitz, Ravensbrück og Bergen-Belsen bærende på en pisk og pistol.

Fangene ble offer for hennes fysiske og psykiske terror. Overlevende forteller om sadistiske handlinger, kaldblodige mord, brutal vold og episoder hvor hun sendte sultne hunder på fangene. I hytta hennes skal det ha blitt funnet lampeskjermer laget av hud fra tre innsatte i konsentrasjonsleiren.

Ved krigens slutt var Grese bare 21 år gammel. Sammen med 44 andre som hadde jobbet i leiren, sto hun tiltalt for sine grusomme handlinger i Belsen-rettsaken i 1945, skriver History Today. Vitner beskrev den unge kvinnen som en av de skumleste og mest forhatte personene de hadde møtt i tiden i fangenskap.

Grese ble dømt til døden for krigsforbrytelser og ble hengt 13. desember 1945.

Maria Mandel


(FOTO: Wikimedia Commons)

Maria Mandel gikk for å være en særdeles sadistisk og brutal kvinne med høy rang i SS. Hun ble kalt «udyret» og sendte trolig over 500.000 kvinner og barn til døden i Auschwitz-Birkenau i løpet av få år. Overlevende har fortalte at den fryktede kvinnen ofte sto ved porten og overvåket fangene. De som våget å kaste et blikk på henne, ble tatt ut av rekkene og aldri sett igjen.

Andre forteller at Mandel valgte ut jøder til å tjene som hennes «kjæledyr». Når hun gikk lei, sørget «udyret» for at de ble henrettet.

På oppstilling skal Mandel ha vært på jakt etter kvinner med krøller. Hun inspiserte fangenes hoder, og banket opp de som hadde krøllete lokker, skriver Daily Mail. Deretter tvang hun vedkommende til å barbere hodet og marsjere foran resten av fangene med et skilt hvor det sto «jeg brøt reglene og krøllet håret».

Mandel sto bak Auschwitz’ kvinneorkester, som blant annet spilte under henrettelser og når folk ble sendt i gasskamrene. Musikken skulle få henne til å jobbe mer effektivt, og virke beroligende på fangene som var på vei i døden.

Nazistene var fornøyd med Mandels innsats, og hun ble hedret med krigsmedalje. Ved krigens slutt rømte Mandel, men hun ble innhentet av amerikanske soldater 10. august 1945. Etterforskere omtalte henne som svært intelligent og dedikert til arbeidet i konsentrasjonsleirene.

Mandel ble dømt til døden for tortur, for å ha sendt folk i gasskamre og utsatt fanger for medisinske eksperimenter. 24. januar 1948 ble hun hengt.

Hermine Braunsteiner


(FOTO: NTB Scanpix)

«Den trampende hoppen» hadde et voldsomt raseri som hun fikk uttrykk for på grusomme måter i konsentrasjonsleirene Ravensbrück og Majdanek.

Nazi-karrieren til Hermine Braunsteiner startet i 1939, under opplæring fra Maria Mandel på Ravensbrück. Hun tok aktiv del i å velge ut hvilke kvinner og barn som skulle sendes til gasskamrene. Overlevende har fortalt om hendelser hvor den fryktede kvinnen grep barn etter håret og slang dem opp på lastebilene som fraktet fangene til gassdøden. Andre har vitnet om at hun pisket og trampet kvinner til døde, skriver Side3.

Etter krigen rømte Braunsteiner tilbake til Wien. Hun ble arrestert av østerriksk politi og sonet et knapt år i fengsel. Friheten var kortvarig, da hun like etterpå ble dømt for tortur og mishandling av fanger i Ravensbrük konsentrasjonsleir. For dette måtte hun sone to nye år.

En tid senere møtte hun ektemannen Russel Ryan. De flyttet til USA og levde et stille og rolig liv i Queens, i stor kontrast med de brutale årene i som SS-vakt. Kvinnen som en gang hadde trampet folk til døde, ble nå beskrevet som en vennlig nabo som passet sine egne saker og holdt hjemmet sitt plettfritt, skriver NY Daily News.

I 1964 innhentet fortiden Braunsteiner. Den kjente nazijegeren Simon Wiesenthal hadde fått nyss i hvor hun befant seg.
– Kjære Gud, jeg visste dette ville skje. Du har kommet, sa Braunsteiner da nazijegeren kom på døra.

Ni år senere ble hun deportert fra USA og ble stilt for retten i Tyskland. 30. juni 1981 ble hun dømt til livstid for drap på 80 mennesker, medvirkning til drap på 102 barn og medvirkning til drapet på ytterligere 1000. Komplikasjoner med diabetes gjorde at hun slapp ut allerede i 1996. Braunsteiner døde 79 år gammel i Tyskland.

Alice Orlowski


(FOTO: Wikimedia Commons)

Alice Orlowski var 38 år da hun startet som vakt i Ravensbrück. Hun ble raskt kjent som en av de mest brutale tilsynsvaktene, og det tok ikke lang tid før fangene prøvde å unngå øyekontakt med henne.

Iført mørke klær spaserte Orlowski rundt med en pisk som hun brukte på de innsatte i Majdanek konsentrasjonsleir. Hun pisket dem over øynene, noe som gjorde at mange av fangene ble blinde. Dette førte til at de ble sendt til gasskamrene, siden de ikke lenger kunne arbeide.

Dette var ikke den eneste måten Orlowski kvittet seg med fanger på. Hun hadde nemlig en policy for hvordan det skulle bli plass til nye fanger i leiren. Hun kastet barn på toppen av fulle lastebiler på vei til gasskamrene, slik at kvinner ble kvalt til døde før rakk å bli gasset ihjel.

Da krigen gikk mot slutten tok Orlowski en helomvending. Hun skal ha begynt å behandle de innsatte med omtanke, ga dem vann og trøstet dem.

Dette hjalp imidlertid lite. I 1947 ble hun dømt til livstid i fengsel, men ble satt fri etter 10 år. I 1975 ble hun sporet opp, og sto igjen tiltalt for forbrytelsene hun hadde begått under andre verdenskrig.

Orlowski døde 73 år gammel, mens rettsaken enda pågikk.

Dorothea Binz


(FOTO: Wikimedia Commons)

Dorothea Binz vokste opp i en middelklassefamilie og gikk på skole fram til hun var 15 år. Etter dette bestemte hun seg for å melde seg som frivillig til kjøkkentjenesten i konsentrasjonsleiren Ravensbrück.

Binz var en pen og elegant kvinne, og etter en stund bak kasserollene, ga SS-soldatene henne en større rolle i leiren. Hun ble raskt en fryktet vakt.

Fanger som våget å se henne i øynene, risikerte å bli skutt eller slått i hjel. Binz var ansvarlig for brakken der fangene ble straffet. Hun likte å slå og torturere de innsatte ved å blant annet dusje dem i isvann. 

Det var derfor hun fikk kallenavnet «den vakre tispe», skriver Daily Mail

Ifølge et vitneutsagn skal hun ha hakket en fange i hjel med øks, fordi vedkommende brukte for lang tid på å hogge ved.

Ravensbrück var den eneste store nazistiske konsentrasjonsleiren for kvinner. Den fungerte også som en treningsbase for kvinnelige SS-vakter. Mellom 1946 og 1947 ble 16 ansatte arrestert og dømt til fengsel. Fem kvinner, blant annet Dorothea Binz, fikk dødsstraff og ble hengt 2. mai 1947. Binz var da kun 27 år gammel.

Daily Mail skriver at Dorotheas siste ord til eksekutøren skal ha vært:
«Jeg håper ikke du tror vi alle er onde mennesker».

Juana Bormann


(FOTO: Wikimedia Commons)

Juana Bormann ble født 10. september 1893 i en veldig religiøs familie, øst i Tyskland. Etter å ha jobbet med misjonsarbeid i flere år, la hun det bak seg og begynte å jobbe for SS.

Hun var en av de første kvinnene som ble ansatt til å jobbe i Lichtenburg. Der jobbet hun på kjøkkenet, før hun ble overført til Ravensbrück i 1939. Tre år senere ble hun flyttet videre til Auschwitz og Bergen-Belsen.

Etter å ha jobbet i flere konsentrasjonsleirer, ble Bormann etter hvert kjent som «kvinnen med hundene». Bakgrunnen for kallenavnet var at hun fant glede i å sende hundene sine på fangene for å rive dem i stykker.

SS-vakten skal ha brukt irske ulvehunder som vaktbikkjer og til å mishandle fangene. Selv om Bormann bare var 150 centimeter høy, skal hun ha demonstrert at hun hadde fysikk til å slå fanger til døde, skriver Side3.

Etter andre verdenskrig ble hun funnet skyldig og dømt for grove krigsforbrytelser. 13. desember 1945 ble hun hengt.

Herta Bothe


(FOTO: Wikimedia Commons)

Herta Bothe var utdannet sykepleier og jobbet på et sykehus i hjembyen Teterow, før hun ble kjent som den grufulle leirvakten i konsentrasjonsleiren Bergen-Belsen.

I tiden som vakt var hun nådeløs og sadistisk mot de innsatte.

En av måtene hun drepte og torturerte fangene på, var å frakte mat til dem for så å skyte dem uventet med pistol. I tillegg hadde hun en trepinne hun slo svake og syke jenter med.

Bothe var kun 24 år da krigen var over. I 1946 ble hun tiltalt og dømt for å ha begått grove krigsforbrytelser på grunn av sine brutale handlinger. For dette fikk hun en fengselstraff på 10 år. 22. desember 1951 slapp hun fri, 30 år gammel.

Under et intervju publisert i 2009 ble hun spurt om hun angret på tida som vakt på Bergen-Belsen.
- Hva mener du? Om jeg har gjort en feil? Nei ... Feilen var at det fantes en konsentrasjonsleir. Men denne måtte jeg gå til.

SOL spesial er en historie i to deler:
Del 2: Nazistene trodde de slapp unna etter krigen, så dukket nazijegerne opp

KILDER: Side3 | History Today | Daily Mailauschwitz.dk | Wikipedia | Furtherglory | Wonderlist | Jewish Virtual Library | NY Daily Newscapitalpunishmentuk.org | YouTube | The New York Times

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.