Torsdag kan folk på Østlandet se sola – så kommer iskaoset igjen

Meteorologene venter en dag med fint vintervær på Østlandet torsdag. Fredag er det fare for glattis når det skal komme nedbør etter en kald natt.

Det er veldig vått etter at de store snømengdene har smeltet. Natt til fredag blir det minusgrader før det skal snø, sludde og regne. Foto: Cornelius Poppe / NTB
Det er veldig vått etter at de store snømengdene har smeltet. Natt til fredag blir det minusgrader før det skal snø, sludde og regne. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer
Publisert

Onsdag ble nesten alle busser i Oslo og Akershus innstilt på grunn av glatta. Samtidig skled lastebiler nedover bakker og inn i personbiler i Nordre Follo.

– I morgen ser det ut til å bli en nokså fin dag. Det blir oppholdsvær og det er lov å håpe på å se litt sol, sier vakthavende meteorolog Martin Granerød til NTB.

Temperaturen kommer til å ligge på plussiden gjennom hele dagen. På Østlandet er det ventet 3–4 grader, mens Sørlandet kan få opp i 5–6.

– Fredagen kan bli utfordrende. Da skal det bli minusgrader på natta. Det er vått mange steder og der kan det fryse på. Så skal det komme et nytt lavtrykk med nedbør som starter som snø på natta, og blir til sludd og regn utover dagen, sier Granerød.

– Vær forsiktig

– Rådene er helt klare: Vær forsiktig når det er rundt null grader, det er bare sånn det er på vinteren, sier han.

Det er imidlertid ikke snakk om store nedbørsmengder eller uvær som gjør at det må sendes ut farevarsel.

De fleste hovedveiene er bare, så der er det ikke ventet de store problemene før det eventuelt kommer mer nedbør. Men det kan være store lokale forskjeller, og vannet fra en brøytehaug som smelter, kan for eksempel fryse til i veien.

Samtidig er fortauene i Oslo og andre steder på Østlandet mer som smale skøytebaner å regne. Der kommer isen til å bli liggende en god stund. Det er ingenting i langtidsvarselet som tyder på så mye varme at all isen skal smelte.

Færre sklir og slår seg

Tall fra legevakta i Oslo viser imidlertid at færre faller og slår seg på isen nå enn på lignende dager tidligere.

Legevakta har mellom 40 og 70 isrelaterte skader om dagen, langt under rekorden fra november 2015 da 307 skled og skadet seg på underkjølt regn på en og samme dag.

Legevakta tror det har hjulpet at myndighetene har varslet om faren, bedt folk ta hjemmekontor hvis de kan og ellers unngå unødvendig reising i byen.

– Vi har god kontroll, kapasitet og bemanning. Mye av årsaken tror vi ligger i god informasjon fra myndighetene, sier medievakt Anders Bayer i Oslo universitetssykehus til NTB.

– Tallene viser at det hjelper å varsle, sier Bayer.

(©NTB)

Mer om