Tordner mot svensk TV-satire

Flere tyrkiske medier raser mot SVT etter et innslag i satireprogrammet «Svenska nyheter» der president Recep Tayyip Erdogan får gjennomgå.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan får gjennomgå i svensk satireprogram. Foto: AP / NTB
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan får gjennomgå i svensk satireprogram. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

Fredagens utgave av «Svenska nyheter» inneholdt et lengre innslag om forholdet til Tyrkia, som truer med å legge ned veto mot svensk Nato-medlemskap.

Erdogan omtales som «Vetoturken» og får blant annet gjennomgå fordi han fengsler kritikere, blant dem journalister og folkevalgte politikere.

– For en tosk, sier programlederen Kristoffer Ahonen Appelquist, som til slutt i innslaget henvender seg direkte til den tyrkiske presidenten.

– En ting til. Du skal gi faen i hvem vi intervjuer eller viser på TV. Vi har demokrati her, og om jeg vil endre «Svenska nyheter» til «Kurdiska nyheter» så gjør jeg det. Så, nå gjør jeg det, sier han og endrer logoen til nettopp dette.

Deretter fortsatte den svensk-kurdiske komikeren Kadir Meral å vitse om Erdogan. Også han henvender seg til slutt direkte til den tyrkiske presidenten.

– Erdogan, du vil hente hjem kritikere og aktivister fra Sverige. Altså alle som ikke passer deg og som du hater. Er det dette du gjør når du handler på nett også? Oi, for en stygg onepiece i feil størrelse, den må jeg ha!

Den svenske humoren blir ikke godt mottatt i Tyrkia, der flere medier har omtalt det de omtaler som fornærmelsene mot landets president.

Avisen Sabah kaller innslaget «en skam» og «skandaløst», og nettavisen Haber er også knusende i sin kritikk av det de omtaler som håning av Erdogan.

Erdogan selv, tyrkiske myndigheter eller landets ambassade i Sverige har ennå ikke latt høre fra seg.

(©NTB)

Mer om