Toppsjef fikk sparken før helgen - nå er han tilbake: - Beste for menneskeheten

Tidligere toppsjef i OpenAI, Sam Altman, får tilbake jobben etter å ha fått sparken før helgen. Med et nytt styre på plass gleder han seg til å komme tilbake.

Før helgen kom nyheten om at Sam Altman hadde fått sparken som toppsjef i OpenAI. Nå er han tilbake. Foto: Eric Risberg / AP photo
Før helgen kom nyheten om at Sam Altman hadde fått sparken som toppsjef i OpenAI. Nå er han tilbake. Foto: Eric Risberg / AP photo Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

– Vi har kommet fram til en prinsippavtale om at Sam skal gå tilbake til OpenAI som administrerende direktør med et nytt styre, heter det i en uttalelse fra selskapet i sosiale medier.

– Vi samarbeider for å finne ut av detaljene. Takk for tålmodigheten deres gjennom dette, heter det videre far selskapet, som utvikler kunstig intelligens (KI), inkludert den populære tjenesten ChatGPT.

Fikk ny jobb hos Microsoft

Microsoft, som har investert milliarder i OpenAI og som eier rettighetene til selskapets teknologi, var raskt ute med å ansette Altman. De ansatte også hans medgründer Greg Brockman, som sa opp i protest da Altman ble fjernet.

Teknologisjef Kevin Scott i Microsoft opplyste også de ansatte i OpenAI om at dersom de trengte det, «ville de ha en rolle hos Microsoft med samme lønn og som fremmer vårt felles mål».

Etter at Altman fikk sparken, truet om lag 500 ansatte i OpenAI med å slutte i jobbene sine dersom ikke samtlige styremedlemmer og den daværende toppledelsen gikk av. Også investorer i selskapet har truet med å saksøke styret.

– Gleder meg

Samtidig som Altman kommer tilbake, settes det inn et nytt, foreløpig styre med tre medlemmer, inkludert Adam D'Angelo, som også satt i styret som sparket Altman – uten å gå ut med noen begrunnelse. Det er ikke kjent om styrestrukturen i selskapet blir endret.

– Med det nye styret og med støtte fra Microsoft-sjef Satya Nadella gleder jeg meg til å vende tilbake til OpenAI og bygge videre på det sterke partnerskapet med Microsoft, sier Altman.

Tidligere sjef for Twitch, Emmett Shear, tok midlertidig over jobben til Altman i helgen. Uttalelsen fra OpenAI onsdag nevner ikke hva som nå vil skje med Shear. Selv sier Shear at han er «svært fornøyd med dette resultatet etter rundt 72 timers svært intens jobbing».

Til beste for menneskeheten

OpenAI ble startet som et ikke-kommersielt foretak med mål om å bygge kunstig intelligens som jobber bedre enn mennesker og til beste for menneskeheten. Da selskapet senere ble en kommersiell virksomhet, ble det gamle styret sittende.

Satya Nadella sier Brockman, som var styreleder fram til Altman fikk sparken, også skal ha en viktig rolle for å sikre fremtiden for OpenAI.

Noen timer før de siste omveltningen ble skjedd, var Brockman tilbake i sosiale medier som om ingenting var skjedd. Der fremsnakket han den nye stemmestyrte tjenesten ChatGPT Voice. Han bruker et eksempel OpenAI har delt på X, der en stemme sier «Det har vært en lang kveld for teamet her, og vi er sultne. Hvor mange 40-centimeters pizzaer bør jeg bestille til 778 personer?» Svaret er rundt 195, dersom alle skal få tre biter hver.