Toppdiplomat: – Kina og USA må velge mellom samarbeid eller konflikt

Forholdet mellom Kina og USA er på et bunnivå, og landene må velge mellom samarbeid og konflikt, sa Kinas toppdiplomat i møte med USAs utenriksminister.

USAs utenriksminister Antony Blinken håndhilser på Kinas toppdiplomat Wang Yi. Foto: Leah Millis / AP / NTB
USAs utenriksminister Antony Blinken håndhilser på Kinas toppdiplomat Wang Yi. Foto: Leah Millis / AP / NTB Vis mer
Publisert

– Det er nødvendig å velge mellom dialog og konfrontasjon, sa Wang Yi i et møte med Antony Blinken i Beijing mandag, ifølge statlige kinesiske medier. Wang, som er utenrikssjef i det kinesiske kommunistpartiet, mener det dårlige forholdet skyldes USAs misforståtte syn på Kina.

Verken Blinken eller Wang kom med noen uttalelser mens de håndhilste før de gikk inn til et møte bak lukkede dører.

I møtet ga Wang også beskjed om at det ikke er «noe rom for kompromiss eller ettergivelse» fra kinesisk side i spørsmålet om Taiwan.

– USA må rette seg fullt ut etter «Ett Kina»-prinsippet, respektere Kinas suverenitet og territorielle integritet og tydelig motsette seg uavhengighet for Taiwan, sa utenrikssjefen ifølge statskringkasteren CCTV.

Det er også ventet at Blinken kommer til å møte Kinas president Xi Jinping før han forlater Kina mandag kveld. Søndag var Blinken i et seks timer langt møte med Kinas utenriksminister Qin Gang.

Blinken er den øverste representanten for president Joe Bidens administrasjon som så langt har vært i Kina. Forrige gang en amerikansk utenriksminister var i landet, var for fem år siden.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer