Anne-Elisabeth Hagen

Tom Hagen pågrepet: Dette vet vi om forsvinningen

Ble Anne-Elisabeth Hagen kidnappet eller drept?

Hagen-Gåten: Dagbladet oppsummerer hva som har skjedd siden Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem på Lørenskog 31. oktober 2018.. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(SOL.no): 31. oktober klokken 09.14 ringte Anne-Elisabeth Hagen til et familiemedlem. Det er det siste sikre livstegnet fra den da 68 år gamle kvinnen.

Over ett år har gått siden kona til milliardær og investor Tom Hagen forsvant fra hjemmet sitt i Lørenskog.

Igjen satt politiet med tusen tips og ingen uttalt mistenkt - og med uendelige spørsmål og få svar.

Morgenen tirsdag 28. april - halvannet år etter konas forsvinning - ble Tom Hagen pågrepet. Hagen ble stoppet av politiet da han var på vei fra boligen i Sloraveien i retning arbeidsplassen Futurum, ifølge VG.

Her vil vi ta deg gjennom de viktigste hendelsene i en av norgeshistoriens mest omtalte og spektakulære krimsaker.

Tidslinje:

31. oktober 2018

07:36: Tidlig om morgenen denne dagen går en ukjent person på gangveien ved ektemannen Tom Hagens arbeidsplass. Overvåkningsbilder viser at mannen snur og går tilbake veien han kom fra. 24 minutter senere kommer en annen mann gående på samme sted. De to - senere omtalt som «Luemannen» og «Telefonmannen» - er etterlyst av politiet, men har ikke meldt seg.

Ca 09:00: Anne-Elisabeth Hagens ektemann Tom Hagen drar på jobb og ankommer ifølge etterforskningen arbeidsplassen sin i tidsrommet 09:10 – 09:15. Kontoret i Futurum Næringspark ligger knappe fire kilometer unna hjemmet i Sloraveien 4. Med bil tar det bare noen minutter å komme seg dit - til fots en snau halvtime.

09:14: Anne-Elisabeth Hagen snakker i telefonen med en slektning. Siden har verken familien eller politiet hørt noe og dette skal være det siste sikre livstegnet. Anne-Elisabeth skal da ha vært alene i huset. Elektroniske spor fra basestasjoner gjør at politiet plasserer ektemannens mobiltelefon på arbeidsplassen.

09:48: Elektriker Tommy Skansen ringer til Anne-Elisabeth Hagen klokken 09.48, men han får ikke svar. Politiet er kjent med at kvinnen på et tidspunkt slutter å besvare anrop.

Ca 13:30: Tom Hagen reiser hjem fra jobb rundt lunsjtider og har fortalt politiet at han oppdager at kona er forsvunnet. Han finner familiens valp innelåst og på badet ligger et brev med trusler og et krav om løsepenger på ni millioner euro i kryptovaluta – om lag 87 millioner kroner.

Ca 14:10: Tom Hagen kontakter politiet og varsler at kona er forsvunnet. Dette skjer klokka 14:10, ifølge VG. Deretter møter han politiet på en bensinstasjon i nærheten. Sivile politifolk starter undersøkelser i familiens hjem.

SAVNET: Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt eget hjem i Lørenskog, 31. oktober 2018. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

Den neste uka: De ansatte i et firma som drev arbeid på taket av Hagens hjem like før forsvinningen, blir avhørt av politiet.

9. januar 2019: Ti uker etter at Anne-Elisabeth Hagen ble meldt savnet, kaller Øst politidistrikt inn til pressekonferanse. Her forteller de om den inntil da hemmelige etterforskningen. Politiinspektør Tommy Brøske informerer om at politiets hovedteori er at kvinnen er bortført. De antatte kidnapperne har kommet med trusler mot Anne-Elisabeths liv og politiet velger å gå offentlig fordi de trenger tips i saken.

Det neste halvåret: Beslutningen om å gå offentlig utløser et skred av henvdendelser til politiet. I løpet av den neste uka mottar politiet opp mot tusen tips. FBI blir koblet inn i etterforskningen og Anne-Elisabeth Hagen blir ettersøkt internasjonalt gjennom Interpol.

TIPS: Politiet fikk inn opptil tusen tips i løpet av en uke etter at de offentliggjorde at milliardærkona Anne-Elisabeth Hagen var savnet. Her fra tipsmottaket i Gardermoen. Reporter: Audun Hageskal. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet. Vis mer

Politiet stasjonerer en ombygd campingbil utenfor Hagens hjem på Fjellhamar i Lørenskog. Denne fungerer som en mobil politipost og gir politiet anledning til å snakke med naboer og utførere undersøkelser og søk med spesialhunder.

BIOLOGISKE SPOR: Politiet kalte inn hunder i søket etter Anne-Elisabeth Hagen. Foto: Lars Eivind Bones. Vis mer

Samtidig informerer Hagen-familien både 16. og 27. januar om at de har blitt kontaktet av angivelige kidnappere. Budskapet formidles i en digital plattform hvor familien ikke får anledning til å svare. Familien får heller ingen livsbevis.

I månedene som kommer gjennomfører politiet ytterligere undersøkelser ved Hagen-familiens bolig. Politiet henter blant annet inn kriminalsøks­hunden «Cross» fra Sverige, skriver VG. Hunden ble tildelt utmerkelsen «årets politihund» for innsatsen med å finne Kim Wall i Sverige i 2017

Hagen-tomta finkjemmes: Politiet gikk gjennom hver minste detalj ved boligen til savnede Anne Elisabeth Hagen i Lørenskog. Video/reporter: Nicolai Eriksen / Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet Vis mer

Politiet: Hagen er trolig drept

26. juni 2019 holder politiet en pressekonferanse. De tror ikke lenger at Anne-Elisabeth Hagen er bortført, men at kidnappingen kan ha vært fingert for å skjule et drap. Den nye hovedteorien er nå at 69-åringen ble drept. Politiets begrunnelse er blant annet tiden som har gått og mangelen på livsbevis.

Én av norgeshistoriens største krimgåter har tatt en dramatisk vending.

De neste ukene preges av uenighet mellom politiet og familien, som fremdeles tror at Hagen er i live. 8. juli hører familien fra «motparten» for første gang på fem måneder. De mottar en beskjed på en helt ny plattform om at Anne-Elisabeth Hagen er i live.

3. august 2019 publiserer VG en sak om at et beløp på over ti millioner kroner skal ha blitt betalt til «motparten». Utbetalingen skal ha blitt gjort til en konto som politiet foreløpig ikke har klart å spore.

Sporene

  • Sko fra Spar Kjøp

Onsdag 28. august 2019 holder politiet en pressekonferanse i Lillestrøm. Der opplyser de at de har sikret flere skosåleavtrykk på åstedet i Sloraveien 4, men at det ene avtrykket har en uidentifisert eier.

- Politiet vurderer det som sannsynlig at det tilhører en gjerningsperson, sier etterforskningsleder Tommy Brøske, ifølge VG.

Avtrykket skal stamme fra en sko i størrelse 44-46 og av merket Sprox - solgt i både Norge og i utlandet. I Norge er skoen til salgs i alle Spar Kjøps 24 butikker, og det skal være solgt 1500 par her til lands. Politiet oppfordrer alle som har kjøpt skoene i perioden august 2016 til mai 2019 - og betalt kontant – om å ta kontakt med politiet.

LØRENSKOG-FORSVINNINGEN: Det uidentifiserte skoavtrykket i Sloraveien 4 skal være av en sko av merket Sprox. Video: Christian Wehus / Dagbladet Vis mer
  • Strips fra Biltema

En knapp måned senere tar etterforskningen nye steg. Politiet bekrefter at de har funnet strips hjemme hos Hagen. Ifølge NRK ble det låsbare plast­båndet funnet inne på det sentrale åstedet etter at Anne-Elisabeth Hagen forsvant 31. oktober 2018.

- Vi har gjort undersøkelser om antatte utsalgssteder, og der vi er nå, er det grunn til å tro at det kan være solgt fra kjeden Biltema, sier etterforskningsleder Tommy Brøske til NRK.

Han legger videre til at han ikke vil gi ytterligere detaljer i fare for å skade etterforskningen.

Ifølge VG har politiet vært innom ulike teorier for hvordan å tolke funnet av stripsen. En teori er at det har vært en åpenbar tabbe og at motparten har glemt den igjen på åstedet.

En annen teori er at motparten har lagt igjen stripsen med vilje for å markere seg og dokumentere at bortføringen er en reell kidnapping.

  • 20 mystiske biler

Noen dager senere skriver Dagbladet om politiets jakt på biler som befant seg i nærområdet i det tidsvinduet Anne-Elisabeth Hagen skal ha forsvunnet fra hjemmet sitt.

Etter iherdig kartlegging er antallet aktuelle kjøretøy snevret inn fra 100 til 20. Politiet bekrefter at grå biler har vært i deres søkelys, men vil ikke gå konkret inn på hvilken type biler de undersøker.

En nabo av Hagen-familien, som ønsker å være anonym, forteller til Dagbladet at han i avhør med politiet har fortalt at han observerte en grå bil i nærheten av Sloraveien 4 den morgenen Anne-Elisabeth forsvant.

- Jeg irriterte meg over at biler kjørte på gangveien ved Langvannet. Jeg var ute og luftet hunden, da jeg så en grå kassevogn stå parkert, sier vitnet til avisen.

BILSPORET: 100 aktuelle biler er snevret inn til 20. Politiet kartlegger hvilke biler som var i området rundt Anne-Elisabeth Hagens hjem den morgenen hun forsvant. Video: Nicolai Delebekk / NTB Scanpix Vis mer
  • Konvolutt og brev fra Clas Ohlson

Et knapt år etter at Anne-Elisabeth Hagen ble meldt savnet, går politiet ut og opplyser at konvolutten som inneholdt et trusselbrev funnet hjemme hos Anne-Elisabeth Hagen, er solgt hos Clas Ohlson.

Også papiret som trusselbrevet er skrevet på, samsvarer teknisk med papir solgt hos Clas Ohlson. Mens konvolutten er produsert i Tyskland, er brevpapiret produsert ved en papirfabrikk i Portugal.

Dermed sitter politiet igjen med tre tekniske spor i jakten på en løsning i krimgåten: konvolutt og papir fra Clas Ohslon, strips fra Biltema og sko fra Spar Kjøp.

- Det gjøres ulike kryssjekkinger og skritt som kan gjøres ut fra oversikten vi har om de ulike kjøpene, sier Brøske til Dagbladet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer