Tollgrensa heves til 350 kroner

Stort kompromiss i nattens budsjettforhandlinger.

For første gang blir ikke bensinavgiften økt i statsbudsjettet. Men til gjengjeld har Fremskrittspartiet måttet akseptere at strømmen blir dyrere.

Elavgiften settes nemlig opp som en del av miljøpakken Venstre og KrF fikk gjennomslag for da de aksepterte at diesel- og bensinavgiftene ikke skal prisjusteres.

Dette betraktes som en stor symbolseier for Fremskrittspartiet, men sentrumspartiene har også fått sitt. Billigere biodrivstoff, billigere hybridbiler og mer til kollektivtrafikk og jernbane skal bidra til at de to partienes velgere kan svelge lavere bensinpriser.

Tollkompromiss

TV 2 melder at den omstridte økningen i grensen for momsfri netthandel reduseres fra 500 kroner til 350 kroner.

Det opprinnelige forslaget fikk hard medfart av varehandelens organisasjoner, men grensen økes altså likevel, fra dagens nivå på 200 kroner.

Lang natt

Først klokken 4.30 natt til fredag gikk dørene til statsrådssalen på Stortinget opp. Tre ukers mer eller mindre intense forhandlinger mellom regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet og samarbeidspartiene Venstre og Kristelig Folkeparti var over.

Men i mål er man ikke. Først skal de fire partienes stortingsgrupper si sitt. Det skjer i parallelle møter klokken 9.30.

– Når møtene er avholdt, og vi forhåpentligvis har fått tilslutning, så vil det bli en pressekonferanse i Vandrehallen der en avtale kan signeres, fortalte Høyres parlamentariske leder Trond Helleland.

- Alle har satt fotavtrykk

– Det er klart at dette er ikke det budsjettet Venstre la fram, men vi har hatt noen klare prioriteringer og det håper jeg vises, sa Venstre-leder Trine Skei Grande da enigheten var et faktum.

– Det vil alltid være ting å være misfornøyd med, men helheten kan jeg trygt anbefale for KrFs stortingsgruppe, sa KrF-leder Knut Arild Hareide på vei ut.

Å føre landet i retning av et grønt skatteskifte har vært Venstres kampsak nummer én inn i forhandlingene. Trine Skei Grande ville ikke si et ord natt til fredag om hun mener partiet har lyktes i det forehavendet.

– Dette er en skisse hvor alle partiene har fått satt fotavtrykk, sier Trond Helleland.

(©NTB)