BEJING-OL:

Tok med saueskinn, puslespill og sofa til Kina

Den norske troppen er rustet for både trening, dødtid og coronagrep i Beijing-OL. Tonnevis av og utstyr og varer er sendt sjøveien til Kina.

Zhangjiakou, der de fleste norske utøverne og lederne skal bo under OL. Foto: Heiko Junge / NTB
Zhangjiakou, der de fleste norske utøverne og lederne skal bo under OL. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

Det er ikke rent lite som skal til for å sørge for at en hel tropp skal ha alt de trenger til å holde formen og helsa ved like samtidig som de skal hygge seg i løpet av OL-perioden.

Olympiatoppen sender av gårde to konteinere med utstyr i tillegg til den norske smøretraileren, som fylles opp med alt fra ski til drikkeflasker, sportsbarer og batteridriller før den fraktes til den kinesiske hovedstaden.

I alt har lasten en vekt på om lag 8,6 tonn og en verdi på flere millioner kroner. De tyngste enkelttingene er to skimøller på 310 kilo hver.

Alt ble sendt sjøveien i tre separate forsendelser i oktober og november, opplyser prosjektkonsulent Bjørn Sigurd Sommerfeldt i Olympiatoppen til NTB.

Det blir viktigere enn noen gang for de norske utøverne å ta koronahensyn i Kina. Illustrasjonsfoto: Thomas Brun / NTB
Det blir viktigere enn noen gang for de norske utøverne å ta koronahensyn i Kina. Illustrasjonsfoto: Thomas Brun / NTB Vis mer

Han har hatt ansvaret for å sørge for at alt er på plass for Norges medaljehåp i Kina.

– Det har vært ganske krevende med mye byråkrati og endringer av regler underveis i prosessen, forklarer Sommerfeldt.

– Per nå ser det ut som at det ordner seg med innfortolling av alt vi har sendt, legger han til.

Renhold og kos

Store mengder håndsprit og andre vaskemidler er som seg hør og bør med på lasset, gitt pandemien og de svært strenge coronareglene for deltakerne i OL-boblen.

Foruten det finnes treningsutstyr i hopetall, vitaminer, sportsdrikker, energibarer og annet som utøverne trenger underveis. Det er også kjøpt inn smågodt, vaffelmiks, flatbrød, te og kakao.

Slik så det ut da Olympiatoppen pakket seg klar for sommer-OL i fjor. Foto: Olympiatoppen / NTB
Slik så det ut da Olympiatoppen pakket seg klar for sommer-OL i fjor. Foto: Olympiatoppen / NTB Vis mer

Ingen av de norske OL-håpene skal trenge å kjede seg mellom øktene. Derfor har de med seg Playstation, pokersett, dartskive, et titalls brettspill og pokersett, for å nevne noe.

Alpinlandslaget er blant lagene som har tatt med seg mest.

– Vi skal være lenge på ett sted. Det er viktig ikke å bli sittende på rommet og bli nervøse, og det er de flinke til, sier sportssjef Claus Ryste.

I fjorårets VM i Cortina d'Ampezzo var det dart som ble den faste konkurransen for utøverne.

– Vi har varianter av det aller meste med oss. Vi får se hva som blir favoritten, ler Ryste.

Saueskinn og pynt

OL-deltakernes boliger og oppholdsrom skal også innredes. Tre sofaer og fem stoler fra Ikea sendes over til Kina, i tillegg til bestikk, stearinlys, plastblomster, stereoanlegg og et saueskinn.

Verktøy, smøreutstyr, kaffemaskin, støvsugere, vannkokere og diverse kontorutstyr er andre saker som tar sjøveien over Asia for at de norske utøverne og lederne skal ha så ordnede forhold som mulig utenfor konkurransene.

OL i Beijing åpnes fredag denne uken og varer til søndag 20. februar.

BLINKSKUDD: Bueskytteren James Jean skrur pilene sine for å treffe målene. Video: James Jean via Instagram / Klaus Fjellro Vis mer

(©NTB)

Mer om