Tøff trekning for Norge i Uefas nasjonsliga

Ståle Solbakkens landslag møter Sverige, Serbia og Slovenia i nasjonsligaens B-divisjon neste år. Det spilles fire kamper i juni og to i september.

Torsdagens nasjonsligatrekning ga Ståle Solbakken svaret på hvem landslaget møter i viktige kamper neste år. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB
Torsdagens nasjonsligatrekning ga Ståle Solbakken svaret på hvem landslaget møter i viktige kamper neste år. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Dette er den klart beste og mest spennende gruppe på nivå B. Det er den tøffeste gruppa vi kunne fått, men det blir veldig attraktive kamper og bra for publikum, sier Solbakken til fotball.no.

– Vi har muligheten til å slå alle i enkeltkamper, samtidig som de mener at de kan slå Norge. Det er ingen kamper der vi kan si sikkert «den vinner vi» eller «den taper vi». Jeg tror alle kan ta poeng mot hvem som helst.

Spillerne får et gjensyn med to av lagene som knuste drømmen om norsk deltakelse i sommerens EM-sluttspill. Sverige endte på plassen foran Norge i EM-kvalifiseringen i 2019, mens Serbia i fjor høst ble for sterk i semifinalen under nasjonsligaomspillet om de siste EM-plassene.

Norge var seedet på nivå 2 i trekningen, rett bak lagene som rykket ned fra A-divisjonen. Sverige var trolig det vanskeligste laget fra seedingsnivå 1, Serbia ganske sikkert det tøffeste fra nivå 3.

– I tillegg var Slovenia kanskje det beste laget på nivå 4, mener Solbakken.

Verdens dårligste

Sveriges landslagssjef Janne Andersson er enig med Solbakken i at det er en tøff gruppe.

– Det er som det pleier. Jeg må være verdens dårligste til å ha flaks i trekninger. Siden jeg begynte i jobben har vi fått vanskelige grupper hver gang, sa han på en pressekonferanse.

– Vi møtte Norge i EM-kvalifiseringen, og det var to jevne kamper (3-3 i Oslo og 1-1 i Solna). De har også fått noen nye gode spillere siden da. Det er et lag på frammarsj. Jeg tror det blir tøffe, men morsomme kamper.

Andersson har også respekt for Serbia, som er gruppas eneste VM-klare nasjon. Sverige skal ut i omspill om VM-billett i mars.

Tøffe kamper for slitne bein

På grunn av VM-sluttspillet i Qatar senhøsten er nasjonsligaen flyttet fram slik at de fire første rundene spilles på forsommeren og de to siste tidlig på høsten. De fire første rundene spilles i tiden 2. til 14. juni, de to siste i tiden 22. til 27. september.

– Nå blir det først et par kamper i mars, før spillerne må være forberedt på fire tøffe kamper i juni etter en lang sesong. Det laget som klarer å mobilisere best vil ta flest poeng, sier Solbakken.

Formatet for EM-kvalifiseringen i 2023 er ennå ikke bestemt, men det er som forrige gang sannsynlig at lag som gjør det bra i nasjonsligaen kan få en ekstrasjanse til å kvalifisere seg.

Nesten opprykk sist

Norge var nær opprykk til A-divisjonen i forrige nasjonsliga i fjor, men måtte nøye seg med 2.-plass i sin gruppe da hele troppen til de to siste kampene havnet i koronakarantene etter et smittetilfelle. Det førte til at Norge ikke kunne stille lag borte mot Romania og ble dømt til 0-3-tap, før et «nødlandslag» spilte 1-1 i gruppefinalen i Østerrike.

Østerrike rykket opp og kom i gruppe med Danmark og VM-finalistene Frankrike og Kroatia. Den tøffeste gruppa i A-divisjonen er nok likevel den med europamester Italia, EM-finalist England, Tyskland og Ungarn.

Da nasjonsligaen ble innført i 2018, vant Norge sin gruppe i C-divisjonen og rykket opp til B-nivået. Da var Slovenia blant motstanderne.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer