Todelt Norge: Nedbør i nord og finvær i sør

Et høytrykk over Storbritannia vil føre til finvær i sørlige deler av Norge fra helga og ved starten av neste uke. I nord må man belage seg på nedbør.

I nord må man belage seg på nedbør i ulike former. Det vil bli snøbyger, men vinden vil roe seg til helga. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB.
I nord må man belage seg på nedbør i ulike former. Det vil bli snøbyger, men vinden vil roe seg til helga. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB. Vis mer
Publisert

– Akkurat nå er det ganske grått i sør og fint i nord, men det vil snu. I helga og til neste uke skal det faktisk bli ganske fint i sør, kanskje ikke like heldig i nord, oppsummerer vakthavende statsmeteorolog Dina Stabell for NTB.

Ifølge henne vil et lavtrykk inn fra vest fortsette å gi nedbør og grått vær i sør de nærmeste dagene, men det beveger seg deretter nordover og gir gråvær der om ikke lenge.

I første omgang vil det våte været medføre glatte veier og moderat isfare på skip, i hvert fall det kommende døgnet i Trøndelag og Helgeland.

– Lavtrykket beveger seg lenger nord med en del vind, særlig i Finnmark, der det er farevarsel om kraftig snøfokk fra torsdag og fram til litt etter midnatt fredag.

Sol på vei

For øyeblikket er mange i Sør-Norge på vinterferie. Etter noen dager med sol, må de tåle litt nedbør onsdag og torsdag, som regn på kysten og snø i indre strøk og i høyden.

Fra fredag og utover ser det bedre ut.

– Etter at det siste lavtrykket er passert, blir det oppholdsvær sør for Stad, egentlig gjennom hele helga. Det vil trolig gi litt lavere temperaturer, men ikke så veldig mye ned. I Oslo vil det for eksempel ligge på minussiden gjennom hele fredag og lørdag.

På kysten i vest anslår statsmeteorologen rett over null grader på dagtid.

– Det er grei sannsynlighet for at sola kan kikke litt fram rundt omkring i Sør-Norge, sier hun.

Kommende uke er det Innlandet, Rogaland, Nordland, tidligere Hordaland og Buskerud sin tur til å ta ferie.

– Høytrykket over Storbritannia vil fortsette å gi mye fint oppholdsvær i sør, iallfall godt utover starten av neste uke, sier Stabell.

Jevnt med nedbør

Mens Sør-Norge kan glede seg til finværet, må de lenger nord belage seg på nedbør i ulike former.

– Det vil bli snøbyger mye av helga, slik det ser ut nå. Vinden som dominerer i dag og i morgen, vil roe seg til helga, sier Stabell.

Foreløpig ser det ikke ut til at det er store mengder nedbør, men heller et jevnt tilsig hele helga. Stort sett blir det snø, men søndag kan det bli litt høyere temperaturer utover dagen i nord.

– Da kan det bli regn og sludd, iallfall i Nordland.

Temperaturstigingen vil fortsette å gi mer nedbør utover starten av neste uke, med vestavind.

– Det er litt usikkert om det kommer som regn eller sludd og snø, sier Stabell.

(©NTB)

Mer om