To tiltalt for å ha griset til Monolitten – maling lot seg ikke fjerne

En mann og en kvinne er tiltalt for kulturminnekriminalitet etter at de kastet oransje maling på flere skulpturer i Vigelandsparken i november 2022.

Aksjonistene Joachim Skahjem og Anne Klenge fra Stopp oljeletinga griset til Monolitten i Vigelandsanlegget med maling i 2022. Foto: Javad Parsa / NTB
Aksjonistene Joachim Skahjem og Anne Klenge fra Stopp oljeletinga griset til Monolitten i Vigelandsanlegget med maling i 2022. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det ble blant brukt pensel på sokkelen til Monolitten, og noe av malingen har ikke vært mulig å fjerne, ifølge tiltalen fra Statsadvokatene i Oslo. Saken ble først omtalt i Avisa Oslo.

De to klimaaktivistene, Anne Klenge (24), bosatt i Tyskland, og Joachim Skahjem (25), bosatt i Trondheim, skal ha representert en aksjonistgruppe som kaller seg «Stopp oljeletingen».

Klenge og Skahjem står tiltalt for at de med vilje eller uaktsomt begikk skadeverk på kulturminner av særlig nasjonal eller internasjonal betydning. Strafferammen for brudd på denne paragrafen er inntil seks års fengsel

I tillegg er begge tiltalt for grovt skadeverk mot en «gjenstand til alminnelig nytte eller pryd, eller som har en historisk eller nasjonal verdi». Begge ble bortvist fra Frognerparken etter aksjonen, men nektet å fjerne seg fra stedet. Derfor er de også tiltalt for ikke å etterkomme pålegg fra politiet.

De opplyste i en pressemelding 18, november, samme dag som aksjonen ble gjennomført, at malingen var ment som en reaksjon på det de mente var et skuffende klimatoppmøte i Egypt.

Skahjem vakte oppsikt da han i NRK-programmet Debatten uken etter ikke utelukket å ty til vold under miljøaksjoner. Han forlot aksjonen Stopp oljeletingen etter dette utspillet.

De to aksjonistene forsvares av advokatene Cecilie Nakstad og Trygve Staff. Nakstad sier til NTB at hun ikke har fått snakket med den tiltalte kvinnen. Staff har ikke svart på NTBs henvendelse i saken.

Oslo tingrett har satt av to dager til straffesaken som starter tirsdag 23. april.

(©NTB)