To nye dødsfall på Mount Everest

En irsk og en britisk fjellklatrer har omkommet på Mount Everest, ifølge turarrangører i området. Hele ti personer har dødd på fjellet i løpet av en uke.

Toppen på Mount Everest har en høyde på 8.848 meter. Foto: Tashi Sherpa / AP / NTB scanpix
Toppen på Mount Everest har en høyde på 8.848 meter. Foto: Tashi Sherpa / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– En britisk klatrer nådde toppen i morges, men kollapset og døde bare 150 meter nedenfor, fortalte Murari Sharma fra Everest Parivar Expedition lørdag.

Robin Haynes Fisher (44) skal allerede ha vært død da en fjellfører kom til og forsøkte å hjelpe ham.

Den irske klatreren Kevin Hynes omkom fredag på den tibetanske siden av verdens høyeste fjell, opplyser en annen ekspedisjons-arrangør. 56-åringen døde i teltet sitt i 7.000 meters høyde etter å ha gitt opp å nå toppen.

Skled og falt

Så mange som ti klatrere har omkommet på Mount Everest i løpet av en drøy uke. Blant dødsofrene er fire indere, en amerikaner, en østerriker og en nepalsk fjellfører.

I tillegg til Kevin Hynes er en annen irsk klatrer antatt omkommet etter at han skled og falt nær toppen.

Også på andre fjell i Himalaya har det vært dødsulykker i løpet av årets klatresesong. Til sammen skal nærmere 20 mennesker ha omkommet på fjell som alle er høyere enn 8.000 meter.

Enorme køer

41 grupper med til sammen 378 klatrere fra hele verden har fått tillatelse til å bestige Mount Everest under årets klatresesong i april og mai. Dette har resultert i svært lange køer på vei opp mot toppen.

Flere av dødsfallene den siste tiden antas å ha sammenheng med køene. Kritikere mener jakt på profitt i klatrenæringen fører til at for mange får tillatelse til å bestige fjellet.

I løpet av de siste ukene har flere nordmenn klart å komme seg til topps på verdens høyeste fjell. En av dem er 29 år gamle Håkon William Skog Erlandsen fra Mo i Rana som ble den første i verden som noensinne har spilt saksofon på toppen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer