To menn i retten, tiltalt for IS-tilslutning

Aktor: – De dro da IS hadde vist seg fra sin verste side.

(upublisert) Opprettet

Da rettssaken mot to menn på 23 og 46 år startet i Oslo tingrett onsdag, bruke aktor Frederik Ranke mye tid på å redegjøre for IS' ugjerninger sommeren og høsten 2014.


Ranke sier det er interessant at de to tiltalte valgte å dra til Syria og slutte seg til Den islamske staten høsten 2014 – da ekstremistgruppens brutale fremferd var blitt godt kjent.

De to er tiltalt for deltakelse i en terrororganisasjon ved å ha sluttet seg til IS i Syria og for å ha inngått terrorforbund høsten 2014.


23-åringen har erkjent å ha sluttet seg til IS, men nekter straffskyld for terrorforbund. 46-åringen nekter straffskyld for begge tiltalepunkter og hevder han ufrivillig endte i en IS-leir i Syria.Brutale handlinger


Ranke beskrev hvordan opprettelsen av det såkalte kalifatet og IS' herjinger i særlig Irak var de store sakene i mediebildet i den perioden. Forfølgelsen og overgrepene mot yazidi-folket i Nord-Irak, kidnapping og mishandling av kurdiske skolegutter, halshogging av vestlige gisler og henrettelser av medlemmer av andre grupperinger som slåss mot Assad-regimet i Syria, var andre saker som ble bredt omtalt i denne perioden.


– Det er interessant at de to velger å slutte seg til IS på dette tidspunktet, når organisasjonen har vist seg fra sin verste side, sier Ranke til NTB i en pause i rettssaken.Trente seg opp


23-åringen startet sin forklaring onsdag ettermiddag. Han fortalte at han ble inspirert til å dra til Syria av venner i Fredrikstad som allerede hadde dratt til Syria eller som planla det.


23-åringen kom til Norge fra Tsjetsjenia som 15-åring sammen med sin far. Kledd i dressjakke og dongeribukse forklarte han seg dempet og velartikulert om hvordan han våren 2014 forberedte seg til avreisen ved blant annet å trene seg opp og ta en øyelaseroperasjon for å slippe å være avhengig av kontaktlinser i Syria. Han holdt planene skjult for familien og enkelte venner, som han trodde ville forsøke å stanse ham hvis de visste at han planla å dra.Skjult overvåking


23-åringen ble utsatt for omfattende skjult etterforskning da politiet ved en tilfeldighet oppdaget at han var kommet hjem fra Syria.


PST fryktet 23-åringen var i ferd med å planlegge et terrorangrep i Norge eller i Vesten, men fant ikke spor av et forestående angrep. Den skjulte overvåkingen ble derfor avviklet etter to måneder, og politiet pågrep ham og 46-åringen i en koordinert aksjon i juli 2015.


23-åringen har sagt at det er to ting han ikke vil forklare seg om i retten såframt ikke dørene blir lukket, og presse og tilhørere sendes på gangen. Dette gjelder hva som skjedde i Syria som gjorde at han valgte å dra tilbake til Norge, og hva han sa til IS' ledelsen for å få lov til å dra.


23-åringens advokat Svein Holden beklaget at retten hadde avvist begjæringen om lukkede dører.


– Det gjør at retten ikke vil få høre om disse tingene, uttalte han.


Det er satt av tre uker til rettssaken.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.