To gutter dømt for Ruter-bedrageri i Anniken Huitfeldts navn

To gutter i tenårene er dømt til betinget fengsel for å ha kjøpt bussbilletter ved å bruke lekkede personopplysninger til en rekke stortingspolitikere.

To gutter kjøpte i 2020 Ruter-billetter for over 10.000 kroner i Anniken Huitfeldts navn. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
To gutter kjøpte i 2020 Ruter-billetter for over 10.000 kroner i Anniken Huitfeldts navn. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

Det var fra vinteren 2020 og fram til april 2021 at de to guttene fra Romerike gjennomførte bedrageriene.

I løpet av denne perioden kjøpte de to guttene, eller forsøkte å kjøpe, Ruter-billetter i navnet til en rekke nåværende og tidligere stortings- og lokalpolitikere, blant dem Anniken Huitfeldt (Ap), Mette Hanekamhaug (Frp), Jan Arild Ellingsen (Frp), Torgeir Micaelsen (Ap), Åse Michaelsen (Frp) og Ingrid Heggø (Ap).

Totalt gjennomførte guttene bedragerier på til sammen 30.850 kroner, og forsøkte å gjennomføre bedragerier på ytterligere 37.102 kroner.

Mandag ble de to dømt i Romerike og Glåmdal tingrett til henholdsvis 21 og 28 dagers betinget fengsel.

Kjedet seg og ville ta bussen

Bedrageriene startet etter at den ene av de to guttene vinteren 2020 fikk høre om en svindelmetode i Ruter-appen.

Ved å logge inn med navn, personnummer og postnummer kunne man bestille Ruter-billetter til seg selv, mens regningen ble ettersendt på faktura til den personen som det for Ruter så ut som at hadde kjøpt billetten.

Samtidig fant gutten en liste med lekkede personopplysninger til en rekke stortingspolitikere. Senere fant han også en liste med personopplysninger til politikere i en kommune i Innlandet.

– Begrunnelsen var kjedsomhet og lite penger, de ønsket å ta bussen rundt omkring, står det i dommen.

Mange av billettkjøpene ble oppdaget underveis som forfalskede av Ruters faktureringspartner Arvato, og ble kansellert før billetten ble tatt i bruk. For billettkjøpene som ble gjennomført har Arvato kansellert fakturaene og selv tatt tapet.

Kjøpte for 10.000 kroner i Huitfeldts navn

Bedrageriet som ble begått i navnet til Anniken Huitfeldt, som har vært Norges utenriksminister siden i fjor høst, var det med det høyeste beløpet. De to guttene gjennomførte to kjøp til en verdi av 10.385 kroner, og forsøkte å gjennomføre ytterligere fire kjøp til en verdi av 2.138 kroner.

NTB har bedt Utenriksdepartementet om en kommentar fra Huitfeldt, men de har så langt ikke besvart henvendelsen.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer