To fullvaksinerte smittet i Oslo – milde symptomer kan tyde på beskyttelse

To sykehjemsbeboere i Oslo er koronasmittet etter å ha blitt fullvaksinert. Milde symptomer kan tyde på at vaksinen beskytter mot alvorlig sykdom.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad understreker at 5 prosent kan bli smittet etter å ha tatt koronavaksine. Foto: Berit Roald / NTB
Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad understreker at 5 prosent kan bli smittet etter å ha tatt koronavaksine. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert

Fra før er det kjent at en beboer på Ellingsrudhjemmet er blitt smittet etter å ha blitt fullvaksinert. Også en beboer på Manglerudhjemmet er bekreftet smittet etter å ha fått to doser.

Begge tilfellene ble oppdaget i forbindelse med smittesporing etter at ansatte på sykehjemmene fikk påvist smitte. En av beboerne har noe nedsatt allmenntilstand, den andre ingen symptomer.

– Dette kan tyde på at vaksinen virker og at den forebygger alvorlig sykdom slik den er tenkt, sier etatsdirektør Helge Jagmann i Sykehjemsetaten.

Nakstad: 5 prosent kan bli smittet

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad forklarer at vaksinene som blir benyttet på sykehjem i Norge, gir rundt 95 prosent effekt mot sykdomsutviklingen hos vaksinerte personer.

– Det betyr at rundt 5 prosent av de vaksinerte kan bli smittet av koronavirus, men de fleste av dem vil få et mildt sykdomsforløp fordi de tross alt har beskyttelse fra vaksinen, sier Nakstad til NTB.

Funnene viser at det er viktig at beboere som er fullvaksinert, også blir testet og går i karantene hvis de er nærkontakter med en smittet, påpeker Sykehjemsetaten i en pressemelding. Det er i tråd med anbefalingene fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer