Tjener på strømsalg mens de ansatte streiker

Mens de ansatte på Glencore i Kristiansand er i streik, tjener nikkelverket millioner på å selge strøm de ikke lenger har bruk for.

Mens de ansatte streiker, kan Glencore nikkelverk selge overflødig strøm for flere millioner kroner hver dag. Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / NTB
Mens de ansatte streiker, kan Glencore nikkelverk selge overflødig strøm for flere millioner kroner hver dag. Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Facebook!

Beliggenheten plasserer bedriften i den regionen med høyest strømpriser i landet. Selskapet har en langsiktig strømkontrakt som gjør at de må kjøpe en viss mengde strøm, men til betydelig lavere enn dagens markedspris, skriver Dagens Næringsliv.

– Når vi nå, på grunn av streiken, ikke har behov for å bruke alt selv, selger vi det overskytende i spotmarkedet. Vi selger nå mellom 500 og 1000 megawattimer per døgn, sier Glencore-sjef Nils Gunnar Gjelsten. 1000 megawattimer er det samme som en million kilowattimer (kWh).

Onsdag vil snittprisen for strøm i Sørvest-Norge være 5,54 kroner per kilowattime, ifølge strømbørsen Nord Pool.

– Om vi ganger 1000 megawattimer med fem kroner per kilowattime, blir det fem millioner kroner per dag. Det gjør at tapene våre på grunn av streiken blir mindre. Og det bidrar også til at vi har valgt ikke å permittere noen ennå, sier Gjelsten.

Han vil ikke si hvor mye Glencore betaler for strømmen, men etter det DN forstår ligger den trolig mellom 30 og 40 øre per kWh.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer