Titusenvis evakueres i Sydney

Over 30.000 mennesker har fått ordre eller varsel om å evakuere på grunn av flom i Sydney. Det har regnet voldsomt i Australias største by i flere dager.

Veien over Windsor-broen i utkanten av Sydney er stengt på grunn av flom. Over 30.000 innbyggere har fått ordre eller varsel om evakuering. Foto: Mark Baker / AP / NTB.
Veien over Windsor-broen i utkanten av Sydney er stengt på grunn av flom. Over 30.000 innbyggere har fått ordre eller varsel om evakuering. Foto: Mark Baker / AP / NTB. Vis mer
Publisert

Delstatsmyndighetene i New South Wales har bedt folk om å forberede seg på fortsatt styrtregn mandag, før været ventes å bedre seg tirsdag.

Flere dager med voldsomme nedbørsmengder har gjort at demninger renner over, og at elver går over sine bredder.

Enkelte områder er rammet av stor flom for fjerde gang det siste halvannet året. Særlig lavtliggende områder vest i Sydney og rundt elvene Nepean og Hawkesbury er utsatt.

Flyfoto av forstaden Camden vest i Sydney viser at lange veistrekninger er helt under vann, og at deler av bygninger også er oversvømt.

Mange ganger mer enn normalt

Sydney-området har allerede i juli blitt utsatt for fire ganger så mye regn som det vanligvis kommer i hele juli måned, ifølge lokale medier.

I noen kystområder fra Newcastle nord for Sydney til Wollongong sør for byen er det kommet opp til 1.500 millimeter regn på 24 timer, det vil si 1,5 meter. Det er omtrent det som normalt kommer på et helt år.

I mars, forrige gang det var storflom i Sydney, bygde vannmassene seg opp med regn i sju dager i strekk. Men denne gangen er det kommet sammenlignbare nedbørsmengder på mye kortere tid, forklarer meteorolog Jane Golding.

Verre enn tidligere flom

Minister for nødssituasjoner i delstaten New South Wales, Murray Watt, sier at deres opplysninger tyder på at oversvømmelsene blir verre enn noen av tre andre oversvømmelsene de siste 18 månedene.

Noen av områdene som er rammet nå, ble også rammet av en historisk flom i februar og mars, mens andre som ble spart, nå trolig også blir rammet.

Australia har vært mer utsatt for klimaendringer enn mange andre steder i verden, med langvarige tørkeperioder, farlige kratt- og skogbranner, stadig mer omfattende oversvømmelser og oppvarmet havvann som dreper korallrev.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer