Titusener demonstrerer mot høyrenasjonalisme i Europa

Titusener av mennesker demonstrerte søndag i Tyskland og andre land i Europa mot høyreradikalisme og nasjonalisme foran EU-valget neste uke.

Mange tusen tyskere demonstrerte i Berlin mot høyreradikalisme og nasjonalisme foran EU-valget neste uke under slagordet «Ett Europa for alle. Mot nasjonalisme». Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix
Mange tusen tyskere demonstrerte i Berlin mot høyreradikalisme og nasjonalisme foran EU-valget neste uke under slagordet «Ett Europa for alle. Mot nasjonalisme». Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

I Tyskland sto 250 organisasjoner bak demonstrasjonene under slagordet «Mot nasjonalisme» og «Ett Europa for alle: Din stemme mot nasjonalisme».

Demonstrasjonene ble arrangert få dager før EU-valget 23.–26. mai der meningsmålinger viser økende støtte til høyreradikale og nasjonalistiske partier i en rekke land.

I Berlin marsjerte rundt 20.000 mennesker fra Alexanderplatz til Seierssøylen i Tiergarten. I Frankfurt deltok 14.000, ifølge politiet, og det var også demonstrasjoner i Köln. München, Leipzig og Hamburg.

– Jeg er her fordi jeg ikke ønsker å oppleve enda en gang hva et nasjonalsosialistisk parti allerede har gjort en gang i mitt liv. Det må aldri skje igjen, sa 74 år gamle Renate Foigt med referanse til Nazi-Tyskland.

27 år gamle Marius Schlageter sa han var med for å advare mot hva regjeringene i Ungarn, Polen og Tsjekkia driver med, og som han frykter kan skje i Tyskland også.

– Det er veldig farlig. Vi lever i en global verden med globale problemer og globalt ansvar, sa han.

Demonstrasjonene var i hovedsak til støtte for EU, men demonstrantene krevde også mer støtte til redningsoperasjoner for migranter i Middelhavet.

Demonstrasjoner under slagordet «Nei til hat, ja til endring» var planlagt også i Budapest, Genova, Utrecht, Warszawa, Bucuresti og andre europeiske byer.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer