Mange tusen tyskere demonstrerte i Berlin mot høyreradikalisme og nasjonalisme foran EU-valget neste uke under slagordet «Ett Europa for alle. Mot nasjonalisme». Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix
Mange tusen tyskere demonstrerte i Berlin mot høyreradikalisme og nasjonalisme foran EU-valget neste uke under slagordet «Ett Europa for alle. Mot nasjonalisme». Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix Vis mer

Titusener demonstrerer mot høyrenasjonalisme i Europa

Titusener av mennesker demonstrerte søndag i Tyskland og andre land i Europa mot høyreradikalisme og nasjonalisme foran EU-valget neste uke.

Publisert

I Tyskland sto 250 organisasjoner bak demonstrasjonene under slagordet «Mot nasjonalisme» og «Ett Europa for alle: Din stemme mot nasjonalisme».

Demonstrasjonene ble arrangert få dager før EU-valget 23.–26. mai der meningsmålinger viser økende støtte til høyreradikale og nasjonalistiske partier i en rekke land.

I Berlin marsjerte rundt 20.000 mennesker fra Alexanderplatz til Seierssøylen i Tiergarten. I Frankfurt deltok 14.000, ifølge politiet, og det var også demonstrasjoner i Köln. München, Leipzig og Hamburg.

– Jeg er her fordi jeg ikke ønsker å oppleve enda en gang hva et nasjonalsosialistisk parti allerede har gjort en gang i mitt liv. Det må aldri skje igjen, sa 74 år gamle Renate Foigt med referanse til Nazi-Tyskland.

27 år gamle Marius Schlageter sa han var med for å advare mot hva regjeringene i Ungarn, Polen og Tsjekkia driver med, og som han frykter kan skje i Tyskland også.

– Det er veldig farlig. Vi lever i en global verden med globale problemer og globalt ansvar, sa han.

Demonstrasjonene var i hovedsak til støtte for EU, men demonstrantene krevde også mer støtte til redningsoperasjoner for migranter i Middelhavet.

Demonstrasjoner under slagordet «Nei til hat, ja til endring» var planlagt også i Budapest, Genova, Utrecht, Warszawa, Bucuresti og andre europeiske byer.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.