Tirsdag kommer ekstremværet

(NTB) Det ventes store nedbørsmengder og fare for omfattende oversvømmelser.

Meteorologisk institutt gikk ut med ekstremværvarselet mandag formiddag.

– Tirsdag og onsdag ventes lokalt mye nedbør, med 50-100 millimeter på 24 timer på tirsdag, og opp mot 150 millimeter på 24 timer på onsdag. Mildvær og mye nedbør i form av regn vil føre til raskt stigende vannføring, som kan medføre omfattende oversvømmelser på utsatte steder, heter det i meldingen.

Ekstremværet Mons kommer tirsdag og onsdag til å ramme Namdalen, Helgeland, Saltfjellet og Sør-Salten. 

Landets to hovedredningssentraler, Norges vassdrags- og energidirektorat og fylkesmennene i de berørte fylkene er varslet om situasjonen.

Lavtrykk

Det er et lavtrykk sør for Grønland som fører med seg mild og fuktig luft inn mot Nord-Trøndelag og sørlige Nordland. Dette gir en vedvarende situasjon med mye nedbør og stigende temperaturer i området.

Det forrige ekstremværet, Lena, rammet Hordaland og Sogn og Fjordane i august i år og brakte sterke vindkast. Tradisjon tro har det neste ekstremværet fått et mannsnavn på M.

Snøskredfare

Snøskredfaren flere steder i nord er oppjustert til 4, det nest høyeste nivået. For Svartisen gjelder dette fra mandag, mens det fra tirsdag ventes øking til stor skredfare i Balsfjord, Bardu, Lofoten, Lyngsalpene, Narvik, Senja, Tromsø og Vesterålen.

Snøskredfaren ligger på nivå 3 – betydelig – i Fjordane, Romsdal, Sunnmøre og Trollheimen. (©NTB)