Tips mot forkjølelse – visste du at svarthyllebær kan hjelpe?

Det er fort kjerringrådene som blir ditt største håp i kampen mot sykdommen.

Hva hjelper mot forkjølelse? Foto: Rido/Shutterstock/NTB scanpix.
Hva hjelper mot forkjølelse? Foto: Rido/Shutterstock/NTB scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(SOL.no): Det snufses på toget, det hostes på jobben, og flere er hjemme for å sove seg friske. Forkjølelse får vi fleste 1–2 ganger i året når virus angriper nesa og svelget, og ikke blir tatt av immunforsvaret.

Slik blir du smittet med forkjølelse

 • Overføring av smitte skjer for det meste gjennom hånd til hånd kontakt med andre personer og påfølgende overføring av viruset til nesebor eller øyne, eller som dråpesmitte ved hoste og nysing.
 • Personer som er utsatt for fysisk eller psykisk stress, blir lettere syke enn andre.

Kilde: NHI.

Det store mangfoldet av virus gjør at forkjølelse kan oppstå gjennom hele livet.

Så selv om du utvikler immunitet mot det viruset som gjør deg syk akkurat nå, så mangler du immunitet mot de tallrike andre virus som kan gi deg forkjølelse.

Les også: Derfor blir du ofte syk når du endelig har fri

Hvordan blir du så kvitt forkjølelsen?

Det er ingen kurerende midler mot forkjølelse som har god forskning bak seg. Vaksinasjon er dessverre umulig og antibiotika har ingen effekt mot virus.

Ellers kan fornuftige tiltak være å drikke mye væske, ta en treningspause, unngå stress, og ha en ekstra pute under hodet når du sover for å åpne opp luftveiene.

I håp om å kurere sykdommen raskt, kan man prøve kjerringråd. Lege Pål Branæs har blant annet fortalt til Dagbladet at kokt svarthyllebær-saft kan ha effekt mot både forkjølelse og influensa.

Kari Lise J. Eidjar, som er fastlege og daglig leder i Legevakt Vest forteller til sol.no at det er flere andre kjerringråd som kan ha effekt.

– Gurgling av vann kan muligens fungere som forebyggende effekt for noen, innhalere damp kan fungere, og det samme kan å skylle nesa med saltvann, sier Eidjar.

Det er imidlertid en myte hun ønsker å avkrefte.

– Det er ingen poeng å bruke C-vitamin. Forskning viser at man må opp i så store mengder for å få effekt, at det kan gjøre mer skade enn det hjelper.

Les også: Sju ting du må vite om influensa og forkjølelse

Reduser ubehaget med legemidler

Om nødvendig kan smertestillende middel som paracetamol brukes til å redusere ubehag og feber. Nesespray eller saltvannsoppløsning kan lindre pustebesvær og bedre nattesøvn, noe som også er vist i vitenskapelige studier, ifølge NHI.

I en studie hvor en gel med luktstoffene kamfer/mentol/eukalyptus ble smurt på huden til barn med forkjølelse, medførte det noe mindre hoste og bedre søvn den påfølgende natta, ifølge NHI.

Hvis du får kraftige symptomer bør du oppsøke lege.

Virus som gir forkjølelse

 • Rhinovirus.
 • Ukjent.
 • Coronavirus.
 • Parainfluensavirus.
 • Respiratorisk syncytialvirus (RSV).
 • Influensavirus.
 • Metapneumovirus.
 • Enterovirus.
 • Adenovirus.
 • Andre virusarter.

Kilde: Store norske leksikon.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer