Tilstår å ha drept og gravd ned journalist og urfolksekspert

En lokal fisker har tilstått drapene på den britiske journalisten Dom Phillips (57) og urfolkseksperten Bruno Araújo Pereira (41) i Amazonas.

Plakaten viser bilder av Phillips (t.v.) og Pereira. Foto: Eraldo Peres / AP / NTB.
Plakaten viser bilder av Phillips (t.v.) og Pereira. Foto: Eraldo Peres / AP / NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mannen, Amarildo da Costa de Oliveira, som kalles Pelado, erkjente onsdag å ha skutt de to og tok politiet med til stedet der de var gravd ned.

Etterforsker Eduardo Alexandre Torres sier Pelado tok politiet med til et sted der det ble gjort funn av levninger, men at levningene ikke er identifisert.

– Vi fant levningene tre kilometer inne i skogen, sa han på en pressekonferanse onsdag.

– Vi hadde ikke hatt noen mulighet til å komme oss dit så fort uten tilståelsen, sa Torres. Videre sa han at det vil bli gjort flere pågripelser i løpet av kort tid.

Letemannskapene fraktet likposer til havna ved Atalaia do Norte onsdag kveld. En tjenesteperson sier at det vil utføres obduksjon for å slå fast om det er de to.

Forsvant plutselig

Dermed er det slutt på en leteaksjon som har pågått siden 5. juni, da Phillips og Pereira sist ble sett.

Da var de to på vei mot byen, som ligger i den nordvestlige delen av Brasil, nær grensene til Peru og Colombia. Området har vært åsted for voldelige konflikter mellom fiskere, jegere og myndighetene.

Etter nyheten om funnet av levningene, sa Phillips' kone Alessandra Sampaio at det «gjør slutt på smerten det er å ikke vite hvor Dom og Bruno er».

– Nå kan vi hente dem hjem og ta farvel med kjærlighet, sier hun i en uttalelse.

– I dag begynner også vår søken etter rettferdighet, heter det videre.

Brødre pågrepet

Politimannen Guilherme Torres fra delstatspolitiet i Amazonas' sier at Philips' og Pereiras båt ennå ikke er funnet, men at politiet vet hvor de skal lete etter båten, som angivelig har blitt skjult av gjerningspersonene.

– De lempet sekker med jord på båten, slik at den begynte å synke, sa han.

Pelado skal ifølge urfolk som var med Phillips og Pereira dagen før forsvinningen, ha truet dem med våpen.

Tirsdag ble broren hans, Oseney da Costa de Oliveira, også pågrepet. Han er også fisker. Politiet sa onsdag at han ikke har tilstått å ha vært innblandet i drapene, men at de har beviser mot ham også.

Det er funnet blodspor på Pelados båt, og det er også gjort funn av «organisk materiale» som tilsynelatende er av menneskelig opphav. Dette er sendt til analyse.

Fiskerikonflikter

Myndighetene har sagt at ett av hovedsporene i etterforskningen har pekt ut et internasjonalt nettverk som betaler fattige fiskere for å fiske i Vale do Javari, noe som er ulovlig siden området er forbeholdt urfolk i Brasil.

Pereira har tidligere ledet den lokale grenen til den brasilianske urfolksetaten Funai og deltatt i flere operasjoner mot ulovlig fiske.

Innsatsen for å finne de to mennene ble startet av urfolk i regionen. Univaja, en organisasjon for Vale do Javaris urfolk, sier i en uttalelse onsdag at de sørget over tapet av «to partnere».

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer