Tidligere Wagner-soldat pågrepet på grensen til Russland

Den antatte Wagner-avhopperen Andrej Medvedevs forsvarer Brynjulf Risnes bekrefter overfor NTB at det er hans klient som er pågrepet ved Grense Jakobselv.

Andrej Medvedev ble pågrepet fredag kveld. Ifølge forsvarer Brynjulf Risnes dreier det seg om en misforståelse. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Andrej Medvedev ble pågrepet fredag kveld. Ifølge forsvarer Brynjulf Risnes dreier det seg om en misforståelse. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Politiet i Finnmark opplyste sent fredag kveld at de hadde pågrepet en mann i 20-årene i Grense Jakobselv fordi han forsøkte å krysse grensa fra Norge til Russland.

Ifølge Risnes skal det dreie seg om en misforståelse.

– Han hadde ikke tenkt seg over grensa. Medvedev har forklart at det pågår et internasjonalt dokumentarprosjekt som han er en del av. I den forbindelse skulle han finne ut hvor han kom over grensa.

Så langt kom han ikke.

– Han ble stoppet av politiet da han satt i en drosje, sier advokaten.

Risnes sier videre at Medvedev er helt tydelig på at Medvedev ikke vil tilbake til Russland.

– Det virker som det er snakk om en misforståelse. Vi håper at dette vil bli oppklart i et avhør i løpet av dagen og at han kan løslates etter dette.

Det var The Barents Observer som først meldte at Medvevev hadde forsøkt å ta seg over grensa.

Har tidligere sagt han vil hjem

Medvedev kom til Norge i januar og sier selv at han har hoppet av fra den russiske leiesoldatgruppen Wagner.

Han har tidligere sagt i videoer på Youtube at han ønsker å reise tilbake til Russland. Det til tross for at han har søkt asyl i Norge og risikerer fengselsstraff for sin påståtte desertering.

I februar avviste han å ha drevet med spionasje i Norge.

– Jeg er ikke en spion. Og nei, jeg forstår egentlig ikke hvorfor du stiller det spørsmålet, sa han til NTB den gaang.

Pågrepet i Göteborg

I april ble Medvedev pågrepet i Göteborg. Dit reiste han, ifølge den russiske menneskerettsaktivisten Vladimir Osetsjkin, fordi prisene på sigaretter er lavere i Sverige enn i Norge. Han skal ha kommet for sent til bussen tilbake, og deretter blitt pågrepet.

Han ble deretter ført tilbake til Norge, da det var her han hadde søkt asyl.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer