Tidligere utenriksminister Colin Powell er død

USAs første svarte utenriksminister Colin Powell er død av komplikasjoner knyttet til covid-19, opplyser familien hans. Han ble 84 år gammel.

USAs tidligere utenriksminister Colin Powell er død, 84 år gammel. Foto: Kenneth Lambert / AP / NTB
USAs tidligere utenriksminister Colin Powell er død, 84 år gammel. Foto: Kenneth Lambert / AP / NTB Vis mer
Publisert

– Vi har mistet en bemerkelsesverdig og elsket ektemann, far, bestefar og en stor amerikaner, skriver familien i en uttalelse som ble publisert i sosiale medier mandag.

Powell var utenriksminister under president George W. Bush fra januar 2001 til januar 2005. Før dette var han USAs forsvarssjef (1989-1993).

Han ble ansett for å være en moderat politiker sammenlignet med flere andre medlemmer av Bush-administrasjonen.

– General Powell er en amerikansk helt, et amerikansk eksempel, og en stor amerikansk fortelling, sa Bush da han kunngjorde at Powell var nominert til utenriksminister etter valgseieren i 2000.

Noen måneder senere ble USA rammet av 11. september-angrepet, og Powells periode ble sterkt preget av krigen mot terror og USAs invasjoner i Afghanistan og Irak.

Flekket ettermæle

Powells ettermæle ble også påvirket av at det var han som i FN måtte forsvare at USA gikk inn i Irak under påskudd av at regimet til Saddam Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen. Opplysningene vise seg å ikke stemme, og Powell skal ha holdt innlegget mot sin vilje.

– Det er en flekk på mitt ettermæle som alltid vil være der. Det var smertefullt. Det er smertefullt nå, sa Powell i et intervju med ABC News i 2005.

Da Bush ble gjenvalgt i 2004, fikk han ikke fortsette som utenriksminister. Han ble etterfulgt av Condoleezza Rice.

Powell ble født i bydelen Harlem i New York 5. april 1937. Han var sønn av innvandrere fra Jamaica. Etter hvert tok han en universitetsgrad i geologi.

Jobbet for unge

I løpet av sin karriere mottok han en rekke amerikanske og utenlandske utmerkelser, både militære og sivile.

Han reiste to ganger på tjenestereise til Vietnam, første gang i 1962–63 som en av John F. Kennedys mange militære rådgivere. Andre gang i 1968–69 i forbindelse med granskningen av My Lai-massakren.

Før han ble utenriksminister, ledet han organisasjonen American Promise, en ideell organisasjon som jobbet for å bygge karakterstyrke og kompetanse blant unge mennesker i alle sektorer av det amerikanske samfunnet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer