Tidligere oljefondssjef fått ny toppjobb

Yngve Slyngstad, som var sjef for oljefondet i over tolv år, har fått jobb som daglig leder og senior partner i Aker Asset Management (AAM).

Oslo 20200227. Sjef i Statens pensjonsfond Yngve Slyngstad presenterer årsrapporten for Statens pensjonsfond utland 2019 under en pressekonferanse i Norges Bank. Statens pensjonsfond utland, eller oljefondet, fikk i 2019 en avkastning på 19,9 prosent. Det tilsvarer 1.692 milliarder kroner.Foto: Heiko Junge / NTB
Oslo 20200227. Sjef i Statens pensjonsfond Yngve Slyngstad presenterer årsrapporten for Statens pensjonsfond utland 2019 under en pressekonferanse i Norges Bank. Statens pensjonsfond utland, eller oljefondet, fikk i 2019 en avkastning på 19,9 prosent. Det tilsvarer 1.692 milliarder kroner.Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en børsmelding opplyser selskapet at Slyngstad (59) får ansvaret for å bygge og utvikle aktiv kapitalforvaltning til å bli et nytt virksomhetsområde i Aker, sidestilt med selskapets eksisterende industrielle virksomheter.

– Yngve Slyngstad er en ener innenfor aktiv kapitalforvaltning, med imponerende resultater. Vi er glade for at Yngve har takket ja til å ta totalansvaret, og vi inspireres av hans ambisjoner, sier konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker og konsernsjef Kristian Røkke i Aker Horizons i en felles uttalelse.

Det var i Akers kvartalsrapport 5. november at aktiv kapitalforvaltning ble lansert som et nytt virksomhetsområde i konsernet.

Tiltrer i mars

Slyngstad tiltrer stillingen 1. mars 2022. Ledelsen i AAM skal være lokalisert på Fornebu, og Aker opplyser at det planlegges å etablere kontorer i finanssentre i Asia, Europa og USA.

I børsmeldingen fra Aker sier Slyngstad at god avkastning for investorer i årene som kommer først og fremst vil oppnås ved å koble den finansielle kapitalen nærmere industriell kompetanse.

– Muligheten for å levere kapitalforvaltning med høy langsiktig avkastning vil være bedre med en base i industriell kunnskap. Aker er gjennom sine selskaper Norges største og viktigste industrielle kompetansemiljø. Jeg ser fram til å lede arbeidet med å bygge og utvikle AAM til å bli en global organisasjon som leverer investeringsstrategier basert på dyp industriell innsikt, sier han.

Verdiene mer enn hundredoblet

Yngve Slyngstad er utdannet siviløkonom og har jobbet i Norges Bank Investment Management (NBIM eller oljefondet) siden 1998. Han var administrerende direktør for oljefondet fra 1. januar 2008 til 1. september 2020. Han overtok stillingen etter Knut Kjær og ga stafettpinnen videre til Nicolai Tangen.

I en pressemelding fra oljefondet sier Slyngstad at han har vært utrolig heldig som har fått være med å bygge opp oljefondet.

– Verdiene har mer enn hundredoblet seg siden vi startet forvaltningsorganisasjonen i 1998. Fondet vil bli stående som et av de viktigste fundamentene for samfunnet som vår generasjon fikk lagt ned, sier Slyngstad.

Tangen: – Enormt takknemlig

Den nye oljefondssjefen Nicolai Tangen mener at hans forgjenger har vært ekstremt viktig for utviklingen av fondet. Han er glad for at Slyngstad nå blir værende i Norge.

– Jeg er enormt takknemlig for at han fortsatte i fondet etter at han fratrådte som leder og sørget for kompetanseoverføring og veiledning til meg. Det er fantastisk at han skal bli værende i Norge for å berike kapitalforvaltningsmiljøet basert her, sier Tangen.

(©NTB)

TABBE: Seerne til NRK Oslo og Viken fikk mandag kveld en kjølig overraskelse. Video: NRK. Klipp: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer