Tidligere miljøvernminister Guro Fjellanger er død, 55 år gammel

Tidligere miljøvernminister Guro Fjellanger (55) er død, opplyser Venstre. Fjellanger var statsråd fra 1997 til 2000 og nestleder i Venstre i fire år fra 1996.

Guro Fjellanger er død, 55 år gammel. Foto: Per Løchen, NTB scanpix
Guro Fjellanger er død, 55 år gammel. Foto: Per Løchen, NTB scanpix Vis mer

Fjellanger ble født i Bergen, men vokste opp på Stokmarknes i Vesterålen. Hun var leder i Unge Venstre mellom 1986 og 1988 og generalsekretær i Nei til EF fra 1990 til 1995. På starten av 2000-tallet var det en bevegelse i Venstres fylkeslag på Sør- og Vestlandet for å kaste Lars Sponheim og innsette Fjellanger som partileder.

– Det er med stor sorg vi har mottatt nyheten om at tidligere nestleder i Venstre Guro Fjellanger har gått bort. Norge har mistet en grunnleggende sosialliberal og grønn dame. Våre tanker går til familien, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Guro Fjellanger ble miljøvernminister i Kjell Magne Bondeviks første regjering, og det var hun som undertegnet Kyoto-avtalen på vegne av Norge i 1999. Året etter gikk regjeringen av som følge av gasskraftsaken, en prinsippsak Fjellanger var sentral i helt til regjeringen ble tvunget fra taburettene da Bondevik stilte kabinettsspørsmål i Stortinget.

Fjellanger var styreleder i Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) i ett år fra 1996. Mellom 2002 og 2004 var Fjellanger daglig leder i Senter mot etnisk diskriminering, og fra 2007 til 2015 var hun valgt inn i Oslo bystyre for Venstre.

Fjellanger ble født med ryggmargsbrokk. Hun måtte derfor gå med krykker og bruke rullestol deler av livet.