Kina

Tidligere kinesisk statsminister er død

Li Peng, som var statsminister i Kina da landets væpnede styrker knuste Tiananmen-protestene i 1989, er død.

Tidligere statsminister Li Peng i Folkets store hall i Beijing under det kinesiske kommunistpartiets kongress i 2017. Foto: Ng Han Guan / AP / NTB scanpix
Tidligere statsminister Li Peng i Folkets store hall i Beijing under det kinesiske kommunistpartiets kongress i 2017. Foto: Ng Han Guan / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Nyhetsbyrået Xinhua melder at Li døde av sykdom mandag, 90 år gammel.

Li ble utnevnt til statsminister i 1987. Han var angivelig en pådriver for bruk av militære maktmidler mot studentene som i 1989 protesterte på Tiananmen-plassen i Beijing, hvor et ukjent antall mennesker ble drept.

Det var Li som erklærte innføring av unntakstilstand og militærlover i deler av hovedstaden noen uker før soldatene gikk til aksjon. I etterkant fikk han økenavnet «slakteren i Beijing».

Lis ettermæle preges imidlertid også av at han satt i den kinesiske toppledelsen i en periode med svært rask økonomisk vekst, mens Deng Xiaoping og Jiang Zemin var landets øverste ledere.

Han gikk av som statsminister i 1998 og beholdt plassen i den mektige stående komiteen i kommunistpartiets politbyrå fram til 2002.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer