Tidligere statsminister Li Peng i Folkets store hall i Beijing under det kinesiske kommunistpartiets kongress i 2017. Foto: Ng Han Guan / AP / NTB scanpix
Tidligere statsminister Li Peng i Folkets store hall i Beijing under det kinesiske kommunistpartiets kongress i 2017. Foto: Ng Han Guan / AP / NTB scanpix Vis mer

Kina

Tidligere kinesisk statsminister er død

Li Peng, som var statsminister i Kina da landets væpnede styrker knuste Tiananmen-protestene i 1989, er død.

Publisert

Nyhetsbyrået Xinhua melder at Li døde av sykdom mandag, 90 år gammel.

Li ble utnevnt til statsminister i 1987. Han var angivelig en pådriver for bruk av militære maktmidler mot studentene som i 1989 protesterte på Tiananmen-plassen i Beijing, hvor et ukjent antall mennesker ble drept.

Det var Li som erklærte innføring av unntakstilstand og militærlover i deler av hovedstaden noen uker før soldatene gikk til aksjon. I etterkant fikk han økenavnet «slakteren i Beijing».

Lis ettermæle preges imidlertid også av at han satt i den kinesiske toppledelsen i en periode med svært rask økonomisk vekst, mens Deng Xiaoping og Jiang Zemin var landets øverste ledere.

Han gikk av som statsminister i 1998 og beholdt plassen i den mektige stående komiteen i kommunistpartiets politbyrå fram til 2002.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.