Tidligere byrådsleder Rune Gerhardsen er død: - Han var uredd og nytenkende

Tidligere byrådsleder i Oslo og framtredende Ap-politiker Rune Gerhardsen døde lørdag, opplyser familien til NTB. Han ble 75 år gammel.

Tidligere byrådsleder Rune Gerhardsen døde lørdag, 75 år gammel. Gerhardsen fortalte i 2019 offentligheten at han hadde fått diagnosen Alzheimers sykdom. Foto: Cornelius Poppe / NTB
Tidligere byrådsleder Rune Gerhardsen døde lørdag, 75 år gammel. Gerhardsen fortalte i 2019 offentligheten at han hadde fått diagnosen Alzheimers sykdom. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rune Gerhardsen fortalte i 2019 offentligheten at han hadde fått diagnosen Alzheimers sykdom. Da var det bare noen uker siden han hadde gjennomført sitt siste bystyremøte, over 30 år etter debuten som folkevalgt i Oslo.

– Man klapper ikke i hendene og tar en øl når man får en slik diagnose, sa Gerhardsen til Aftenposten i september 2019.

Lørdag døde han på Nordseterhjemmet med den nærmeste familien rundt seg.

– Vi kommer alle til å savne Runes lune humør og engasjement, minnes Jonas Gahr Støre sin partifelle i et innlegg på Facebook.

Uredd politiker

– Rune vokste opp i arbeiderbevegelsen og brant for den. Han var uredd og nytenkende. Ideologisk, men også pragmatisk. Han gikk alltid rett på sak og var en tydelig politiker, skriver han.

Ap-leder Jonas Gahr Støre kondolerer med Rune Gerhardsens familie. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Ap-leder Jonas Gahr Støre kondolerer med Rune Gerhardsens familie. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

Gerhardsen brant også for idretten og var president i Norges Skøyteforbund i flere omganger.

– At arbeiderklassen skulle holde seg i form, var et viktig politisk mål for Rune. Selv tok han helst trappene i Oslo rådhus, skriver Støre videre.

Rune Gerhardsen og familien hans var åpen om at han hadde fått sykdommen Alzheimer.

– Det har betydd mye for mange familier som står i samme situasjon, fortsetter Støre.

Han avslutter med å sende tanker til familien: kona Mai, døtrene Marte og Mina og alle barnebarna.

– Vi kommer alle til å savne Runes lune humør og engasjement.

Kreativ leder

– Det var med stor sorg jeg mottok budskapet om at Rune Gerhardsen var død. Han hadde vært syk en stund så det var ikke så overraskende, men veldig trist, sier Johansen til NTB.

Byrådslederen beskriver Gerhardsen som en kreativ leder som også våget å være kontroversiell.

Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap) sier han lærte mye av Rune Gerhardsen. Foto: Torstein Bøe / NTB / POOL
Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap) sier han lærte mye av Rune Gerhardsen. Foto: Torstein Bøe / NTB / POOL Vis mer

– Han var opptatt av hele tiden å finne nye svar på de utfordringene og spørsmålene vi hadde. Han skrev blant annet boka om snillisme som skapte mye debatt. Han var opptatt av at folk skulle se tydelige spor av politikken og at vi skulle sette spor, sier han.

Snillisme på norsk

Rune Gerhardsen var medlem av Oslo bystyre i 1988-1999, og igjen i 2003–2019. Fra 1988 til 1991 var han kommunalråd, før han ble valgt til byrådsleder i 1992.

Fra 1992 til 1995 ledet han et samarbeidsbyråd med Ap og SV. Etter valget i 1995 gikk SV ut, og Rune Gerhardsen fortsatte som leder av et mindretallsbyråd til det ble felt i 1997.

Gerhardsen var også byrådslederkandidat i 2003 og 2007, men tapte med knapp margin. Ved kommunevalget i 2011 var han Aps ordførerkandidat i Oslo.

Han vakte oppsikt i egne rekker da han i 1991 ga ut boken «Snillisme på norsk», hvor han tok et oppgjør med deler av velferdsstaten og det han mente var en vegring mot å stille krav til innvandrere.

Mye av det jeg tok opp, er jo blitt politikk, uttalte Gerhardsen i Aftenposten-intervjuet i 2019.

Einar og Werna

Man kan trygt si at Rune Gerhardsen fikk politikken inn med morsmelken. Han var sønn av mangeårig statsminister for Arbeiderpartiet Einar Gerhardsen og Werna Julie Koren Christie, som også var aktiv i Oslo-politikken.

Rune Gerhardsen ble født i Oslo i 1946, vel ett år etter at faren Einar kom hjem fra krigsfangenskap. Einar Gerhardsen var formann i Det norske Arbeiderparti til Rune var 19 år og statsminister i de fleste av disse årene.

Rådgiver for Gro

Selv ble Rune Gerhardsen valgt inn i ledelsen i Arbeidernes ungdomsfylking (AUF) i 1969. Der ble han sittende til 1975, de siste to årene som AUF-leder.

Etter fullført sosialøkonomisk embetseksamen, jobbet han en periode som konsulent i Samferdselsdepartementet og som økonom i LO, før han vendte tilbake til politikken for fullt – først som rådgiver for Gro Harlem Brundtland og deretter for LO-leder Tor Halvorsen.

Rune Gerhardsen var president i Norges Skøyteforbund i 1986–1990 og 2013–2017.

Han var i mange år gift med Tove Strand. Sammen har de døtrene Marte Gerhardsen og Mina Gerhardsen.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer