Tidenes største atombombe kunne pulverisert alt mellom Asker og Lillestrøm

Tilsvarte flere tusen Hiroshima-bomber.

Nyhetsbyrået Reuters meldte i dag at Russland har testet to interkontinentale missiler av Bulava-typen. Våpenteknologien skal ha en teoretisk rekkevidde på opptil 1000 kilometer og kan bære seks atomstridshoder av gangen, konkluderte BBC første gang missilen ble omtalt. Slike avanserte leveringssystemer sikrer Russland og andre atomstater svært presis våpenmakt. Men treffsikkerhet har ikke alltid vært like viktig.

50 millioner tonn TNT

Mens ubåtbaserte Bulava er presis og kan treffe flere mål av gangen, hadde Sovjetunionen en litt annen innstilling med sitt største våpen fra Den kalde krigen. Tsar Bomba er uten sammenligning den kraftigste bomben som noensinne er detonert, og hadde en sprengkraft tilsvarende minst 50 millioner tonn TNT da den ble prøvesprengt på atlanterhavsøya Novaja Semlja i 1961. Da hadde skaperne allerede halvert ladningen fra førsteutgaven, fordi den ville blitt for voldsom. De bekymret seg særlig for at radioaktivt avfall kunne fly over til fastlandet. Gigantvåpenet var uansett over 6000 ganger kraftigere enn Little Boy-bomben som traff Hiroshima under Andre verdenskrig. Lysglimtet kunne sees nesten 100 mil unna.

Prøv selv

Du kan selv se akkurat hvor totalødeleggende bomben var ved hjelp av verktøyet Nukemap, som lar deg simulere en Tsar Bomba-sprengning over hvilket som helst område på karttjenesten Google Maps. Hvis du flytter treffpunktet til midt i Oslo sentrum, for eksempel Tjuvholmen, ser du at trykkbølgen potensielt hadde knust de fleste boliger mellom Asker og Lillestrøm til pinneved. Ildkula ville alene strukket seg fra Sognsvann i nord til godt utenfor Osloøyene i sør. På grunn av størrelsen og vekta hadde den likevel ikke passet inn i verken da- eller nåtidens missiler. I stedet måtte den slippes fra fly.

Uvirkelig størrelse

For å sette mastodonten enda mer i kontekst: i boka The Bomb: A Life påstår professor og historiker Gerard DeGroot at Tsar Bomba utløste ti ganger mer energi enn alle de vanlige bombene sluppet under Andre verdenskrig til sammen. I likhet med store deler av Sovjetunionens våpenlager på 50- og 60-tallet, var masseødeleggelsesvåpenet like mye en forskningsutfordring som en utspekulert garantist. På grunn av forsvarsprinsipper som gjensidig garantert ødeleggelse - at atomvåpen er så kraftige at en krig med dem vil være katastrofal for begge parter - skulle det sovjetiske våpenet forsikre at målet ble tilintetgjort ved en kjernefysisk konflikt. USA var nødvendigvis også med i våpenkappløpet rundt samme tid, og hadde syv år tidligere prøvesprengt en fortsatt voldsomt stor hydrogenbombe - cirka en tredel av Tsar Bomba - under Castle Bravo-prosjektet. Den kan du for eksempel lese mer om hos Nuclear Weapon Archive. Tupolev Tu-95MS-flyet måtte ombygges for å bære bomba, som hang halvveis ut av lasterommet på vei til målet. (Foto: Dmitry Terekhov/CC-BY-SA 2.0)

Pensjonert kjempe

Den voldsomme kraften, upraktiske leveransen og langvarige virkningen av Tsar Bomba gjorde til sist at den aldri ble vurdert brukt i strid. Etter hvert som interkontinale missiler og andre våpensystemer ble mer presise, begynte både Sovjetunionen, USA og andre nasjoner med atomvåpen å omprioritere arsenalet sitt. Dagens atomvåpen er av en mye mer beskjeden størrelse, og i aller drøyeste fall flere titalls ganger mindre enn tsar-bomba. Vi bare nevner det, altså.