Tidenes nest beste norske OL-dag – snuste på rekord

Norges medaljerush i Beijing tirsdag var nær ved å gjøre dagen til den mest suksessrike for norske utøvere gjennom alle tider i vinter-OL.

Norge med Johannes Thingnes Bø (bak t.v.), Vetle Sjåstad Christiansen, Sturla Holm Lægreid og Tarjei Bø feirer stafettseieren tirsdag. Foto: Heiko Junge / NTB
Norge med Johannes Thingnes Bø (bak t.v.), Vetle Sjåstad Christiansen, Sturla Holm Lægreid og Tarjei Bø feirer stafettseieren tirsdag. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

Da Jørgen Graabak og Jens Lurås Oftebro fosset inn til norsk dobbeltseier i kombinertkonkurransen i Zhangjiakou, føk den norske medaljefangsten tirsdag opp i tre gull og to sølv. Den slags olympisk dag har norske utøvere kun opplevd én gang tidligere.

Det var 15. februar i 2018, da det ble tre gull, to sølv og én bronse under vinterlekene i Pyeongchang. Aksel Lund Svindal (utfor), Ragnhild Haga (15 km fri teknikk) og Johannes Thingnes Bø (normaldistanse) tok den gangen hvert sitt gull, mens Ragnhild Mowinckel (storslalåm) og Kjetil Jansrud (utfor) sto igjen sølvmedaljer i alpinbakken.

OL-gullvinner Jørgen Graabak jubler på seierspallen tirsdag. Foto: Torstein Bøe / NTB
OL-gullvinner Jørgen Graabak jubler på seierspallen tirsdag. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer

Bronsemedaljen som fortsatt gjør dagen i Sør-Korea til tidenes mest suksessrike for Norge besørget Marit Bjørgen på 10-kilometeren i fri teknikk.

Killi bortdømt?

Tirsdag ble det foruten kombinertdobbelen i Zhangjiakou gull til lagtempolaget i skøyter og stafettlaget i skiskyting for menn. Den siste sølvmedaljen sto Mons Røisland for i snowboardernes Big Air-finale.

Johanne Killi fra Norge under slopestylefinalen for kvinner i vinter-OL i Beijing 2022. Foto: Marco Bertorello/AFP
Johanne Killi fra Norge under slopestylefinalen for kvinner i vinter-OL i Beijing 2022. Foto: Marco Bertorello/AFP Vis mer

Det kunne også veldig fort blitt ytterligere en medalje tirsdag. I friskikjørernes slopestylefinale endte Johanna Killi på sjetteplass, men i etterkant ble det diskutert om Dombås-jenta ble bortdømt av dommerne.

Sølvvinner Eileen Gu var blant dem som antydet det. Det samme gjorde sportssjef Christoffer Schach og hovedpersonen selv

Peder Kongshaug, Sverre Lunde Pedersen og Hallgeir Engebråten jublet for gull. Foto: Sue Ogrocki / AP / NTB
Peder Kongshaug, Sverre Lunde Pedersen og Hallgeir Engebråten jublet for gull. Foto: Sue Ogrocki / AP / NTB Vis mer

– Jeg trodde jeg skulle klatre opp til bronseplass. At jeg fikk såpass lav score var sjokkerende og ganske tungt, sa en skuffet Killi til NTB.

Sterk dag i hjemme-OL

Fram til rekorddagen i Pyeongchang i 2018 var det 18. februar 1952 som var den største norske dagen i OL-sammenheng. Da sørget Hallgeir Brenden, Simon Slåttvik og Hjalmar Andersen for gull i henholdsvis langrenn (18 km), kombinert og skøyter (1500 meter).

Mons Røisland tok sølv i snowboard. Foto: Christine Olsson/TT / NTB
Mons Røisland tok sølv i snowboard. Foto: Christine Olsson/TT / NTB Vis mer

Sverre Stenersen (kombinert) og Roald Aas (skøyter) sikret hver sin bronsemedalje. Medaljefangsten ble dermed tre gull og to bronse.

Under Lillehammer-OL i 1994 var det alpint og hopp som sørget for den beste dagen. 25. februar vant Espen Bredesen foran Lasse Ottesen i hoppbakken, mens Lasse Kjus, Kjetil André Aamodt og Harald Christian Strand Nilsen sørget for helnorsk pall i alpinkombinasjonen.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer