Tiden er inne for vintertiden

Vinteren er på vei, og natt til søndag skal klokken stille en time tilbake slik at vi får det meste ut av sollyset. Vi går nå over fra sommertid til normaltid.

Sommertiden over og det er igjen tid for å stille klokka til vintertid. EU bestemmer om det er for siste gang. Den mørke tiden av året er over oss igjen her i Norge. Klokka 03 natt til søndag 28.oktober skrus klokka én time tilbake. Effekten er at det blir litt lysere om morgenen, men fortere mørkt om ettermiddagen.Foto: Erik Johansen / NTB
Sommertiden over og det er igjen tid for å stille klokka til vintertid. EU bestemmer om det er for siste gang. Den mørke tiden av året er over oss igjen her i Norge. Klokka 03 natt til søndag 28.oktober skrus klokka én time tilbake. Effekten er at det blir litt lysere om morgenen, men fortere mørkt om ettermiddagen.Foto: Erik Johansen / NTB Vis mer
Publisert

Søvnglade nordmenn kan dermed glede seg over en time ekstra i loppekassen søndag morgen, mens morgenfugler kan glede seg over en lysere start på dagen. Klokken 03.00 stilles nemlig tiden én time tilbake.

– Nå må vi være innstilt på mørkere ettermiddager, men A-mennesker som meg vil få gleden av en lysere start på dagen, sier næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) i en uttalelse.

Enkelte mener imidlertid at den stadige vekslingen mellom sommertid og vintertid forstyrrer folks biologiske rytmer, og at det skaper problemer for husdyr, blant annet kuer som er vant med å bli melket på en fast tid av døgnet. Det var bakgrunnen for at blant annet Russland avskaffet praksisen i 2014.

Om man skal fortsette praksisen med å snu klokken fram og tilbake, er derfor også under diskusjon i Europa. I 2018 foreslo EU-kommisjonen å avskaffe praksisen helt, men saken er fortsatt til behandling hos EU-rådet, og en beslutning er foreløpig ikke tatt.

Om du sliter med å huske hvilken vei klokken skal stilles når, er en god huskeregel at man på våren ser fram til sommeren, og dermed stiller klokken fram. På høsten derimot lengter man tilbake til sommeren, og stiller klokka tilbake.

Klokken stilles tilbake til sommertid 31. mars 2024.

Følg Sol på Facebook!

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer