Flyktningkrisen

Ti mennesker har i desperasjon hoppet fra redningsfartøyet

Stadig flere hopper i sjøen fra redningsfartøyet Open Arms og forsøker å svømme til land på den italienske øya Lampedusa.

Ti mennesker har kastet seg i havet fra redningsfartøyet Open Arms i et forsøk på å svømme i land på den italienske øya Lampedusa. Foto: AP / NTB scanpix.
Ti mennesker har kastet seg i havet fra redningsfartøyet Open Arms i et forsøk på å svømme i land på den italienske øya Lampedusa. Foto: AP / NTB scanpix. Vis mer
Publisert

Mannskapet om bord på det spanske redningsfartøyet sier at situasjonen nå er ute av kontroll, og både de og den italienske kystvakten forsøker å redde dem som befinner seg i vannet.

Flere kastet seg også i sjøen søndag, men ble returnert til Open Arms. I morgentimene tirsdag forsøkte en mann å svømme til land, men ble plukket opp av den italienske kystvakten. Han nektet å bli returnert til Open Arms og ble satt i land på Lampedusa.

Noen timer senere kastet ytterligere ni mennesker seg i havet, og det er uklart hva som vil skje med dem. Ifølge det italienske nyhetsbyrået ANSA er det røff sjø i området, og svømmeturen til land er derfor livsfarlig.

– Ute av kontroll

– Situasjonen er ute av kontroll, tvitrer organisasjonen Proactiva Open Arms, som drifter redningsfartøyet.

Ni andre om bord ble evakuert til land av helsemessige årsaker og det er nå 88 mennesker igjen om bord, i tillegg til mannskapet på 17, opplyser organisasjonen.

Open Arms reddet for 19 dager siden 147 mennesker i havsnød utenfor kysten av Libya.

Lørdag gikk Italia med på å hente 27 enslige mindreårige i land, og flere andre er evakuert av helsemessige årsaker. Hva som skjer med de øvrige er fortsatt uklart.

Spansk tilbud

Spania har tilbudt Open Arms å legge til kai på Mallorca, men dette er rundt 1.000 kilometer unna. Mannskapet om bord sier at forholdene om bord gjør det uaktuelt å legge ut på en så lang seilas.

Spanias forsvarsminister Margarita Robles opplyste tirsdag til avisen La Vanguardia at den spanske regjeringen om kort tid vil komme med et nytt forslag til løsning på krisen.

Proactiva Open Arms foreslår at alle om bord får slippe i land på Lampedusa, for deretter å bli fløyet til Spania, men italienske myndigheter har ikke tatt stilling til forslaget.

Italias innenriksminister Matteo Salvini fastholder at Spania må håndtere saken på egen hånd.

– Spansk organisasjon, spansk skip, spansk havn: Det er slik det må være, heter det i en kunngjøring fra Salvini tirsdag.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer