Slankemiddel:

Ti leger får kjeft: - Alvorlig

En kontroll gjennomført av Helfo avdekker at mange pasienter får Ozempic på blå resept på feil grunnlag. Åtte av ti leger har nå fått pålegg om å endre praksis.

Ozempic forskrives på blå resept til mange pasienter på feil grunnlag. Foto: Frederik Ringnes / NTB
Ozempic forskrives på blå resept til mange pasienter på feil grunnlag. Foto: Frederik Ringnes / NTB Vis mer
Publisert

Ozempic er et legemiddel som benyttes i behandling av diabetes type 2. Legemiddelet har også en vektreduserende effekt, men det er ikke tillatt å forskrive Ozempic på blå resept ved behandling av fedme og overvekt, skriver Helfo.

I en kontroll av legers forskrivning av legemiddelet har Helfo likevel oppdaget at ti av ti leger som ble kontrollert, har forskrevet Ozempic i strid med refusjonsreglene. Den vanligste årsaken var fedmebehandling.

– All forskrivning som ble kontrollert i vår kontroll, var utenfor refusjonsberettiget bruk. Feil forskrivning av Ozempic var i all hovedsak knyttet til fedmebehandling. De kontrollerte legene representerer både fastlegepraksiser og spesialisthelsetjenesten, og de er fra ulike deler av Norge, sier seksjonssjef Ole Trapness i Helfo kontroll.

De ti legene ble valgt ut til kontroll basert på risiko for feil forskrivning fordi de har forskrevet Ozempic uten samtidig bruk av metformin, som reduserer blodsukkeret hos pasienter med diabetes type 2. Dette er et av vilkårene for å få middelet på blå resept. Kontrollperioden var fra januar 2021 til oktober 2022.

– Vi plukket tilfeldig ut ti pasienter hos hver av legene og kontrollerte vilkårene. Det er selvsagt alvorlig at regelverket ikke følges, svarer Trapness til VG.

Åtte av legene har nå blitt bedt om å endre sin praksis. De to siste har fått varsel eller vedtak om strengere reaksjoner, men ikke på grunn av feilforskrivningen av Ozempic.

Blå resepter er resepter som helt eller delvis dekkes av folketrygden. Ozempic kan bare forskrives på blå resept ved behandling av diabetes type 2 etter nærmere bestemte vilkår om kombinasjonsbehandling med metformin.

Legemiddelet produseres av det danske legemiddelfirmaet Novo Nordisk.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer